Ассанжу дозволили оскаржити його екстрадицію до США

Ассанжу дозволили оскаржити його екстрадицію до США

Укрінформ
Верховний суд Великої Британії розгляне касаційну скаргу адвокатів засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа щодо дозволу на його екстрадицію до США.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Sky News.

«Те, що сьогодні сталося в суді, це саме те, що ми хотіли. Верховний суд має вагомі підстави розглянути цю скаргу (щодо дозволу на екстрадицію Ассанжа – ред.)», - сказала його наречена Стелла Морріс.

Зазначається, якби Ассанж не отримав право подати апеляцію до Верховного суду, тоді б його справа безпосередньо надійшла до міністра внутрішніх справ Великої Британії Пріті Патель для прийняття остаточного рішення щодо відправлення його до США чи ні.

Читайте також: У Ассанжа у британській в’язниці стався мікроінсульт - ЗМІ

Проте його адвокати домоглися права подати апеляцію до Верховного суду на підставі закону, який визначає, що справа має «загальне суспільне значення».

У грудні Високий суд Лондона скасував рішення нижчої інстанції та дозволив екстрадувати до США засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа.

Як повідомляв Укрінформ, опубліковані Ассанжем на платформі WikiLeaks документи були надані колишнім аналітиком розвідки США Челсі Маннінгом. У травні 2019 року Ассанж був ув'язнений на 50 тижнів за порушення умов виходу під заставу, коли він втік до посольства Еквадору в Лондоні, де потім переховувався майже сім років.

Читайте також: Ассанжу дозволили одружитися у в’язниці

Він був заарештований 11 квітня минулого року британською поліцією, оскільки влада Еквадору скасувала рішення про надання Ассанжу громадянства країни.

Йому висунуто 18 обвинувачень, зокрема змову з метою злому урядових комп'ютерів і порушення закону про шпигунство.

Ассанж, який зараз перебуває у в'язниці суворого режиму в східному Лондоні, а також його прибічники заявляють, що документи, які просочилися, розкривають правопорушення військових США, і Ассанж діяв як журналіст, а не шпигун.

Серед файлів, опублікованих WikiLeaks у 2010 році, було відео про атаку вертольота Apache у 2007 році американськими військами в Багдаді, унаслідок якого загинули 11 осіб, серед них двоє журналістів Reuters.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-