Ассанжу дозволили одружитися у в’язниці

Ассанжу дозволили одружитися у в’язниці

Укрінформ
Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж отримав дозвіл на одруження з його партнеркою Стеллі Морріс у в’язниці «Белмарш» у Британії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ВВС.

У тюремній службі зазначили, що заява Ассанжа «була розглянута у звичайному порядку». Пара зможе подати заяву про укладання шлюбу відповідно до закону від 1983 року.

Ассанж вже п’ять років заручений із 38-річною Морріс, вони мають двох дітей.

Пара з травня цього року намагається отримати дозвіл на одруження у в’язниці. Через його відсутність пара вирішила судитися з міністром юстиції Великої Британії Домініком Раабом та начальницею в'язниці Дженні Луїс «Белмарш». Пара звинувачує чиновників у порушенні прав людини та зловживанні владою.

Як повідомляв Укрінформ, Джуліан Ассанж – австралійський журналіст, у 2006 році заснував сайт WikiLeaks, на якому були розміщені секретні матеріали про корупцію, шпигунство, військові злочини, дипломатію тощо. Відповідні документи були надані колишнім аналітиком розвідки США Челсі Маннінгом.

У травні 2019 року Ассанж був ув'язнений у Британії на 50 тижнів за порушення умов виходу під заставу, коли він у 2012 році втік до посольства Еквадору в Лондоні, де потім переховувався майже сім років.

Ассанжу висунуто 18 обвинувачень, зокрема у змові з метою зламу урядових комп'ютерів та порушенні закону про шпигунство.

У Сполучених Штатах Ассанжу загрожує до 175 років в'язниці за обвинуваченням у шпигунстві.

Ассанж, який зараз перебуває у в'язниці суворого режиму у східному Лондоні, заявляє, що опубліковані ним документи викривають правопорушення військових США, а він діяв як журналіст, а не шпигун.

Серед файлів, опублікованих WikiLeaks у 2010 році, було відео про атаку гелікоптера Apache у 2007 році американськими військами у Багдаді, унаслідок чого загинули 11 осіб, серед них двоє журналістів Reuters.

Фото: Andy Gotts

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-