Ассанжа позбавили громадянства Еквадору

Ассанжа позбавили громадянства Еквадору

Укрінформ
Суд Еквадору визнав недійсним рішення влади про надання засновнику WikiLeaks Джуліану Ассанжу громадянства країни у 2018 році.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Guardian.

МЗС Еквадору, яке подало позов до суду з вимогою позбавити Ассанжа громадянства Еквадору, вказувало на те, що при розгляді питання про натуралізацію засновника WikiLeaks були допущені порушення законодавства країни.

Суд встановив, що у листі про натуралізацію Ассанжа, зокрема, містяться численні неточності, виявлено різні підписи та є ознаки можливої підробки в документах.

Після оголошення рішення у МЗС країни заявили, що суд «діяв незалежно і дотримувався процесуального порядку у справі». Водночас адвокат Ассанджа Карлос Поведа вже заявив, що оскаржить рішення суду.

Читайте також: США добиватимуться екстрадиції Ассанжа

Ассанж отримав громадянство Еквадору у січні 2018 року.

Як повідомлялося, Ассанж – австралійський журналіст, у 2006 році заснував сайт WikiLeaks, на якому були розміщені секретні матеріали про корупцію, шпигунство, військові злочини, дипломатію тощо. Відповідні документи були надані колишнім аналітиком розвідки США Челсі Маннінгом.

У травні 2019 року Ассанж був ув'язнений у Британії на 50 тижнів за порушення умов виходу під заставу, коли він у 2012 році втік до посольства Еквадору в Лондоні, де потім переховувався майже сім років.

Ассанжу висунуто 18 обвинувачень, зокрема у змові з метою зламу урядових комп'ютерів та порушенні закону про шпигунство.

Читайте також: Ассанжу готові запропонувати політичний притулок у Мексиці

У Сполучених Штатах Ассанжу загрожує до 175 років в'язниці за обвинуваченням у шпигунстві.

Ассанж, який зараз перебуває у в'язниці суворого режиму у східному Лондоні, заявляє, що опубліковані ним документи викривають правопорушення військових США, а він діяв як журналіст, а не шпигун.

Серед файлів, опублікованих WikiLeaks у 2010 році, було відео про атаку гелікоптера Apache у 2007 році американськими військами у Багдаді, унаслідок чого загинули 11 осіб, серед них двоє журналістів Reuters.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-