Штати занепокоєні можливістю розміщення російської ядерної зброї у Білорусі

Штати занепокоєні можливістю розміщення російської ядерної зброї у Білорусі

Укрінформ
Держдепартамент США висловив занепокоєння, що режим Лукашенка в Білорусі ініціює референдум для внесення змін до конституції, які дозволять розмістити в республіці на постійній основі як звичайні збройні сили РФ, так і ядерну зброю.

Про це заявив під час телефонного брифінгу для журналістів у вівторок високопоставлений представник Державного департаменту США, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Запропоновані (референдумом – ред.) зміни до конституції (Білорусі – ред.) включають формулювання, які можна інтерпретувати як створення умов для розміщення російських гарнізонних військ на білоруській території»,- зауважив чиновник.

Він підкреслив, що це означало б суттєві зміни для РБ, «і подібний крок став би викликом європейській безпеці, який, можливо, вимагатиме відповіді».

Читайте також: У Білорусь прибувають війська РФ для участі у «раптовій перевірці»

Крім того, зауважив представник Держдепартаменту США, «проєкти конституційних змін можуть свідчити про плани Білорусі дозволити розміщення на її території як звичайних, так і ядерних сил Росії».

Чиновник нагадав, що Лукашенко відкрито заговорив про можливий дозвіл для російської ядерної зброї ще в листопаді. І хоча він часом висловлює «неймовірно перебільшені й необґрунтовані думки», однак будь-які заяви про ядерну зброю не можуть залишатися поза увагою.

Представник адміністрації США зазначив, що це підтверджує безповоротне послаблення позицій режиму Лукашенка в країні, а також що він розраховує на всі види підтримки з боку РФ. Росія ж використовує вразливість білоруського диктатора, який після 27 років зусиль зі збереження суверенітету й незалежності країни зараз, схоже, готовий торгуватися всім, аби залишитися при владі, зауважив представник Держдепу.

Читайте також: Лукашенко заявляє, що на спільних з РФ навчаннях відпрацюють прикриття південних кордонів

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок США висловили занепокоєння щодо передислокації російських військ на територію Республіки Білорусь та початку там «спільних навчань». У цьому зв’язку в Вашингтоні назвали ситуацію «вкрай небезпечною» та заявили, що зараз вона перебуває в тій точці, «коли Росія в будь-яку мить може почати атаку на Україну».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-