Переговори без домовленостей, Алієв у Києві та зміни у Казахстані

Переговори без домовленостей, Алієв у Києві та зміни у Казахстані

Три події світу
Укрінформ
Переговори представників Заходу з Росією стосовно запропонованих Кремлем «гарантій безпеки» закінчилися без очевидних результатів

Ільхам Алієв побував у Києві. Ситуація в Казахстані відносно стабілізувалася.

Женева, Брюссель, Відень – у цих трьох містах протягом минулого тижня намагалися порозумітися з Росією. За великим рахунком, дипломати, які взяли участь у цих переговорах, лише дарма витратили гроші на квитки, адже Кремль абсолютно не налаштований домовлятися. Проте показовою виглядає і лінія Заходу, який щонайменше на словах робить все більш жорсткі заяви та демонструє непоступливість. Як видається, шантаж у виконанні Путіна дратує його опонентів, тому США, НАТО та ЄС не мають намірів приставати на пропозиції Кремля. Зауважу, що Сєргєй Лавров наголосив, що Росія чекатиме письмової відповіді на власні пропозиції протягом тижня, а потім… Що буде потім – нескладно здогадатися, швидше за все – чергові провокації проти України, спроба розмістити ядерну зброю на Кубі та у Венесуелі, про що вже заявив Лавров, запровадження нових контрсанкцій проти західних товарів. Лавров підкреслив пакетний характер пропозицій Росії, у відповідь генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав Росії, яка спровокувала масштабну кризу у міжнародних відносинах, бути більш гнучкою задля її розв’язання.

Фото: Офіс Президента
Фото: Офіс Президента

У Києві побував Ільхам Алієв. Президенти України та Азербайджану підписали спільну декларацію, низку документів підписали і співголови міжурядової комісії з питань економічної співпраці. Візит виглядає достатньо показовим, адже Азербайджан, який є стратегічним партнером України з часі президентства Леоніда Кучми, і сьогодні є цікавим для співпраці. Насамперед – у питаннях енергетики, проте для використання каспійської нафти в Україні потрібна потужна політична воля. І товарообіг у мільярд доларів між двома країнами може радувати лише тих, хто не знає аналогічних показників України у відносинах з іншими країнами.

Фото: АА
Фото: АА

Тим часом у Казахстані спостерігається відносна стабілізація. Президент Касим-Жомарт Токаєв побував у Алмати, а виступаючи перед депутатами парламенту, дозволив собі кинути кілька камінців у город Нурсултана Назарбаєва. Останній не з’являвся на людях з кінця 2021 року, проте зменшення його впливу є цілком очевидним через втрату панівних позицій в економіці Казахстану його родичами. Новим прем’єром Казахстану став Аліхан Смаїлов, склад уряду також суттєво не змінився. Кілька високопоставлених силовиків загинули наглою смертю. Кількість затриманих сягнула 10 тисяч людей.  Показово, що війська ОДКБ залишили Казахстан після проведення 10 січня віртуального саміту цього військово-політичного альянсу. Елемент комізму у ситуацію приніс Олександр Лукашенко, який заявив, що протягом години спланував разом з Путіним операцію ОДКБ у Казахстані.  Російський президент, нагадаю, обговорюючи ситуацію у Казахстані, побачив там «майданні технології».

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-