Збиття літака МАУ: посол Ірану пояснив відмову від переговорів із Міжнародною групою

Збиття літака МАУ: посол Ірану пояснив відмову від переговорів із Міжнародною групою

Укрінформ
Посол Ірану в Україні Манучехр Мораді пояснив, що його країна не бере участі в перемовинах з Міжнародною групою з координації допомоги жертвам рейсу літака МАУ, збитого над Тегераном, оскільки не визнає цієї групи через ситуацію з Британією.

Про це він заявив в інтерв'ю УНН, передає Укрінформ

Посол зауважив, що Іран, як і багато країн світу, не визнає подвійного громадянства. Тому особи, що мають подвійне громадянство, вважаються іранськими громадянами. "У цьому зв’язку, жодного британського громадянина серед загиблих немає, оскільки ті особи, про яких Британія говорить, що це її громадяни, згідно з правовими нормами, є іранськими громадянами. Присутність Британії в координаційній групі ми не можемо сприйняти, тому склад міжнародної групи з координації по своїй суті є сумнівним", - сказав Мораді.

На його думку, Великої Британії не повинно бути у складі міжнародної групи. Посол пояснив, що зі 176 загиблих у цій катастрофі, 146 осіб були іранці, 11 – українці, 10 – афганці, 5 – канадці та 4 – громадяни Швеції. Крім того, при виході з аеропорту на посадку лише 30 осіб показали закордонні паспорти іноземних громадян, а решта пасажирів увійшли до літака з іранськими паспортами. І тому, за логікою, на борту літака в момент катастрофи британців не було, зазначив посол.

Також, за його словами, іранська влада не сприймає Канаду як країну, яка здійснює керівництво у Міжнародній групі та впливає на ухвалення важливих рішень, бо вона буцімто "проводить ворожу політику відносно Ірану". "Уряд Канади кілька років тому розірвав дипломатичні відносини з Іраном і в міжнародних організаціях постійно займав найрадикальнішу та найбільш ворожу позицію відносно Ірану. У зв’язку з цим група не є достатньо згуртованою і не має необхідної доброї волі для вирішення питання", – вважає посол Ірану.

Водночас, коментуючи спільну заяву Міжнародної групи про відмову Ірану від участі в перемовинах, дипломат заявив, що іранська сторона не уникає діалогу і готова говорити з кожною країною окремо.

Тобто, Іран готовий окремо проводити перемовини з Канадою, Швецією та Україною. На переконання посла, "якщо ці країни прагнуть вирішити питання виплат, вони мають дозволити пройти тим шляхом, який було відкрито, і заохотити своїх громадян отримати суму, запропоновану Іраном", сказав він і додав, що питання виплати суми за літак також розглядається авіакомпанією МАУ та іранською стороною.

Посол зауважив, що "Афганістан з самого початку проведення засідань, з огляду на наявні тенденції в групі в бік політизації, вийшов з неї".

Як повідомлялося, 8 січня виповнилася друга річниця, як у небі над Іраном був збитий літак авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» (МАУ). Він виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ. На борту перебували громадяни шести країн - Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії. Усі 176 осіб загинули, серед них – 11 українців (9 членів екіпажу і 2 пасажири).

Іранська влада тоді після кількох днів заперечень визнала, що український літак був помилково збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

Президент Володимир Зеленський 29 грудня 2020 року присвоїв звання Герой України (посмертно) з удостоєнням ордена «Золота Зірка» членам екіпажу рейсу PS752.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 5 січня 2021 року заявив, що Україна отримала від Ірану проєкт технічного звіту щодо обставин катастрофи літака Boeing 737 компанії «Міжнародні авіалінії України», що сталася під Тегераном 8 січня 2020 року.

Уряд Ірану ухвалив рішення про виплату компенсації в розмірі $150 тис. кожній родині загиблих під час аварії.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-