Єврокомісія назвала умови, за яких вважатиме «зеленими» ядерну енергетику та газ

Єврокомісія назвала умови, за яких вважатиме «зеленими» ядерну енергетику та газ

Укрінформ
Європейська комісія оприлюднила пропозиції щодо уточнення механізмів оподаткування у сфері енергетики, в яких визначено, що за певних умов енергія від АЕС та природний газ можуть вважатися такими, що відповідають вимогам «зеленого» законодавства Євросоюзу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Європейської комісії.

«З урахуванням наукових даних та сучасного технологічного прогресу, а також різноманітних перехідних викликів у країнах-членах ЄС, Європейська комісія оцінила роль природного газу та ядерної енергетики для полегшення переходу до поновлювального майбутнього. В межах режиму оподаткування це означатиме, що ці джерела енергії, за певних, чітких та дуже суворих умов (наприклад, газ має виходити від поновлювальних джерел або мати низький рівень викидів до 2035 року), - будуть класифікуватися як такі, що сприяють переходу до кліматичної нейтральності», - йдеться у повідомленні.

Єврокомісія розпочала консультації щодо уточнення податкового законодавства на рівні Експертної групи за участі всіх країн-членів ЄС, кожна з яких має відмінні за структурою енергетичні баланси, а деякі все ще великою мірою залежать від вугілля та вуглецевої енергетики. Оновлений режим оподаткування має привести до поступового скорочення вуглецевих ресурсів, сприяти технологічному розвитку та залученню приватних інвестицій у «зелену» енергетику для досягнення кліматичної нейтральності Європи до 2050 року.

Як очікується, фахівці з країн-членів ЄС, залучені до роботи Експертної групи, мають надати пропозиції щодо внесення змін у європейське податкове законодавство до 12 січня. Єврокомісія має намір узагальнити ці пропозиції до кінця місяця та передати їх на погодження до Ради ЄС та Європарламенту, які, в свою чергу, матимуть 4 місяці для опрацювання цих пропозицій.

Як зазначається у документі, Рада ЄС ухвалюватиме це рішення за принципом кваліфікованої більшості, - тобто, його мають підтримати 72% країн-членів (принаймні 20 з країн ЄС, які представляють не менше 65% від його населення). У свою чергу, Європарламент прийматиме це рішення за принципом простої більшості – для ухвалення податкових пропозицій «за» мають проголосувати принаймні 353 депутати.

Як повідомлялося, з 2020 року ЄС послідовно реалізує так званий «Зелений курс» та взяв на себе правові зобов’язання перетворити Європу на кліматично нейтральний континент до 2050 року.

Ця мета дотягатиметься за рахунок масштабної «зеленої трансформації», включаючи технологічний розвиток промисловості, інноваційні підходи до зниження обсягів шкідливих викидів, підвищення енергоефективності, запровадження циркулярної економіки, пошук поновлювальних та нових джерел енергії, наприклад, водневих технологій, які мають прийти на заміну традиційним вуглецевим енергетичним ресурсам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-