Експорт зброї з Німеччини досяг рекорду після рішення уряду Меркель в останні дні роботи

Експорт зброї з Німеччини досяг рекорду після рішення уряду Меркель в останні дні роботи

Укрінформ
Уряд Ангели Меркель за останні півтора тижня своєї роботи схвалив поставки озброєнь за кордон на суму майже 5 мільярдів євро.

Про це повідомляє dpa з посиланням на дані, що містяться у відповіді Мінекономіки на запит Лівої партії в Бундестазі, передає Укрінформ.

Як зазначається, загалом Німеччина надала у 2021 році експортних дозволів на рекордну суму 9,043 млрд євро. Попередній рекорд був зафіксований у 2019 році, коли з Німеччини було експортовано озброєння та військової техніки на суму 8,015 млрд євро.

Повідомляється, що за останні кілька днів діяльності уряд Меркель дозволив експорт зброї на загальну суму 4,91 мільярда євро – це більше, ніж за 9 попередніх місяців.

Зокрема, схвалено експорт озброєнь на суму понад 4 мільярди євро для Єгипту, який потрапив під критику через порушення прав людини та участь у конфліктах в Ємені та Лівії. Згідно з угодами, дозволено поставку Єгипту 3 фрегатів MEKO A-200 EN від Thyssenkrupp Marine Systems; компанії Diehl Defense дозволили продати до цієї країни 16 систем протиповітряної оборони IRIS-T SLS/SLX. Водночас станом на 29 листопада для Єгипту було схвалено експорт зброї лише 0,18 млрд євро.

Наголошується, що німецький уряд на чолі з Ангелою Меркель і віцеканцлером Олафом Шольцом, який нині є канцлером, схвалили продаж 3 військових кораблів і 16 систем ППО незадовго до передачі повноважень 8 грудня. Міністр економіки Петер Альтмаєр поінформував про це Бундестаг лише за день до обрання Шольца канцлером, не вказавши, на яку суму схвалено експорт озброєнь.

Політика експортного контролю ФРН є обмежувальною. Нинішня коаліційна угода передбачає, що експорт військової техніки та товарів подвійного призначення в країни, що не входять до ЄС та НАТО, має бути обмежено.

Як повідомляв Укрінформ, уряд Меркель цього року заблокував постачання Україні озброєнь з інших країн через механізм закупівель НАТО.

За словами міністра оборони України Олексія Резнікова, ФРН наклала вето на закупівлю Україною протиснайперських систем та гвинтівок для ураження безпілотників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-