Битва з олігархами в Україні обіцяє бути важкою - Le Monde

Битва з олігархами в Україні обіцяє бути важкою - Le Monde

Укрінформ
Впливова французька газета Le Monde розповіла читачам про українських олігархів та про “антиолігархічний” закон Президента України Володимира Зеленського.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у статті Le Monde “Україна вступає в боротьбу з олігархами”

Видання пояснює, що “антиолігархічний” закон, ініційований Президентом Зеленським, спрямований на зменшення впливу олігархів, яких звинувачують у “безсоромній експлуатації економіки країни, корумпуванні політичної системи та використанні ЗМІ для власної вигоди”.

При цьому, зауважує Le Monde, самі вони заперечують свою приналежність до цієї касти. Газета наводить слова Ріната Ахметова, котрого вона називає “сталевим магнатом, який володіє кількома телевізійними каналами і, як відомо, контролює значну частину членів парламенту”. “Я інвестор, а не олігарх“, - каже Ахметов. І додає: “У разі потреби я готовий захищати своє ім’я в українських та міжнародних судах“.

Для цих людей немає нічого важливішого за репутацію, інакше вони стануть небажаними для фінансових ринків і банків за кордоном, наголошує видання, Однак цей унікальний на пострадянському просторі закон якраз і спрямований на те, щоб публічно позначити їх сумнозвісним ім’ям - “олігархи”.

“До березня 2022 року вони повинні позбутися зв’язків з політикою та продати свої ЗМІ. Інакше їхні прізвища з’являться у списку, складеному Радою національної безпеки і оборони, органом, який очолює Президент. Зокрема, їм буде заборонено фінансувати політичні партії та брати участь у приватизації великих підприємств. Закон також зобов’язує чиновників заявляти про будь-які контакти з ними”, - йдеться у статті.

Утім, зауважує Le Monde, “битва обіцяє бути важкою, настільки могутні ці магнати в Україні”. В цьому контексті наводяться думки українських експертів, в тому числі журналіста і колишнього народного депутата Сергія Лещенка про те, що “в Україні ми регулярно змінюємо Президента, міністрів і парламентарів, але олігархи залишаються на політичній сцені вже двадцять п’ять років”.

В Україні олігархи мають у своєму розпорядженні три види зброї. - це ”ЗМІ, монополія та корупція”, – цитує видання колишню державну уповноважену Антимонопольного комітету юристку Агію Загребельську.

Як пояснює французька газета, ЗМІ є найпотужнішим інструментом впливу: “Лише шість олігархів володіють майже 70% телевізійних каналів. Саме через них вони контролюють політичний процес, руйнуючи репутацію опонента або, навпаки, вихваляючи кандидата, на якого роблять ставку на виборах”. Монополії, якими вони володіють, дають змогу чинити тиск на владу. А корупція дозволяє їм фінансувати політичні партії, купувати величезну кількість політиків, суддів, експертів, неурядових організацій чи лідерів думок.

”Олігархи - як мафія, - цитує Le Monde слова журналіста-розслідувача Михайла Ткача. - Вони керують країною в тіні й можуть робити або брати все, що хочуть, вони не несуть відповідальності”.

Наводячи ще низку думок і оцінок, видання зазначає: “Стикнувшись із владою олігархів, які вважаються основною перешкодою для демократизації та розвитку України, закон Президента Зеленського розглядається, у кращому випадку, як інструмент “м’якої сили“ з дуже обмеженою ефективністю, а в гіршому - як популістський захід і засіб нейтралізації опонентів”.

“Це перший крок, – наводить газета слова політолога, викладача Київського національного університету імені Тараса Шевченка Петра Олещука. - Але, звісно, ​​це не призведе до вимирання олігархів”. Найважче, що залишається зробити, - викорінити приховане фінансування політичної діяльності.

Як повідомляв Укрінформ, 23 вересня 2021 року Верховна Рада ухвалила Закон "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)".

4 листопада його підписав Голова ВР Руслан Стефанчук, а наступного дня - Президент Володимир Зеленський.

Фото: lemonde.fr

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-