Штати наступного тижня дадуть відповідь на кремлівські вимоги «гарантій безпеки» – ЗМІ

Штати наступного тижня дадуть відповідь на кремлівські вимоги «гарантій безпеки» – ЗМІ

Укрінформ
Росія зажадала від НАТО повернутися до стану 1997 року, вивести війська із держав Східної Європи й припинити подальше розширення, що є безпрецедентним викликом для Вашингтона та його союзників.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Bloomberg.

Пропозиції, викладені у двох проєктах угод, оприлюднених російським МЗС у п'ятницю, викликали скептичну реакцію з боку Альянсу, який і раніше відкидав подібні вимоги, попри те, що і США, і НАТО заявили про готовність обговорювати з Москвою питання європейської безпеки.

«Ми бачили російські пропозиції, ми обговорюємо їх із нашими європейськими союзниками і партнерами, - сказала журналістам речниця Білого дому Джен Псакі. - Ми не ставитимемо під загрозу ключові принципи, на яких будується європейська безпека, зокрема й те, що всі країни мають право самостійно визначати своє майбутнє та зовнішню політику без втручання ззовні».

Росія повинна ослабити напруженість навколо України як «обов’язкова умова» для початку будь-яких переговорів, зазначив заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане.

Дипломати НАТО намагаються зрозуміти, чи є запропоновані російським МЗС проєкти угод початковим гамбітом у переговорах чи свідомо неприйнятним пакетом, спрямованим на те, щоб зірвати переговори ще до їх початку.

Посадовець Білого дому, який розмовляв із журналістами на умовах анонімності, сказав у п’ятницю, що деякі з пропозицій можуть бути використані, а деякі неприйнятні, і США планують дати відповідь Росії наступного тижня. Він також зазначив, що США хочуть побачити різдвяне припинення вогню та обмін полоненими між Росією та Україною.

Нагадаємо: Росія в одному проєкті заявляє, що старі члени НАТО (станом на травень 1997 року - до того, як до Альянсу були запрошені перші країни Східної Європи - Польща, Угорщина й Чехія) не повинні «розміщати на території будь-якої іншої держави Європи військові сили та озброєння», які не були розміщені на цю дату.

Згідно з другим проєктом, США повинні взяти на себе зобов’язання заборонити вступ до НАТО колишнім радянським республікам, таким як Україна й Грузія, і відмовитися від використання їхньої військової інфраструктури чи розвивати двосторонні відносини в галузі оборони.

При цьому, ідеться далі в документі, Росія і США погоджуються не здійснювати польоти важких бомбардувальників, озброєних ядерною чи іншою зброєю, і не розміщувати військові кораблі «за межами національного повітряного простору та національних територіальних вод», якщо вони можуть бути використані для нападу на іншу країну.

За словами колишнього посла США в Росії Майкла Макфола, Москва раніше публічно не висувала такого списку вимог. «Це змушує мене сумніватися в реальній прихильності Путіна до переговорів і непокоїтися про те, що може статися далі», - зазначив Макфол, який нині є професором Стенфордського університету.

Вимоги Росії «абсолютно неприйнятні», заявив у ФБ міністр оборони Естонії Калле Лаанет. «Реалізація будь-якого заходу, запропонованого Російською Федерацією, буде катастрофічною для європейської безпеки».

Російські проєкти договорів - це «несерйозна дипломатія», - сказав московський аналітик з питань зовнішньої політики, колишній російський дипломат Володимир Фролов. - Не можна починати серйозні переговори з публікації списку вимог, бо тоді ви заганяєте себе в рамки, й у вас не залишається місця для відступу».

Фото: Official White House Photo by Tia Dufour

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-