Глава МЗС Литви: Щоб запобіти війні, проти РФ мають бути санкції безпрецедентного обсягу

Глава МЗС Литви: Щоб запобіти війні, проти РФ мають бути санкції безпрецедентного обсягу

Укрінформ
Європейський Союз має бути готовим до безпрецедентної відповіді на ймовірну агресію Росії проти України та не може дозволити Росії шантажувати Європу загрозою війни.

Таке переконання сьогодні у Брюсселі перед початком ради міністрів ЄС із закордонних справ висловив керівник зовнішньополітичного відомства Литви Ґабріелюс Ландсберґіс, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Найбільш важливою сьогодні буде дискусія навколо України та військового нарощування на її кордонах. Ми переконані, що Росія готується до повномасштабної війни проти України, і це безпрецедентна подія з часів завершення другої світової. Ми маємо бути готовими до того, що наближається, та дуже точними у наших посланнях. Якщо трапиться ця безпрецедентна атака на країну, яка обрала західний напрямок розвитку, відповідь Заходу також має бути безпрецедентною. Ми маємо почути, про що нас запитують наші союзники із США, і маємо бути готовими до сильної відповіді», - наголосив литовський дипломат.

Він підкреслив, що у цьому контексті саме стримування агресора є головним шляхом до того, щоб зупинити війну. Засобом впливу, за його словами, мають бути санкції безпрецедентного обсягу, і Європейський Союз має необхідні інструменти для цього.

Відповідаючи на запитання журналістів про ставлення до вимоги Росії щодо гарантій непоширення НАТО на такі країни як Україна і Грузія, він зауважив, що така позиція Росії є очікуваною, але це не означає, що Європа або НАТО можуть дозволити шантаж із боку Росії загрозою війни.

«Це називається стратегічний тиск, коли вони говорять – буде війна, якщо ви чогось не зробите. Ми не можемо дозволити їм здійснювати такий шантаж Європи. Стратегічна або безпекова архітектура, у випадку з Україною або Грузією, була обрана народами цих країн. Вона не була нав’язана Заходом, НАТО або США. Це був вибір народів для своїх країн, і ми маємо їх поважати», - зазначив Ландсберґіс.

«Все, що стосується НАТО, має обговорюватися в Брюсселі. Наш принцип залишається незмінним – нічого про нас без нас», - додав литовський урядовець.

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі відбувається засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ, головними темами якої визначені обговорення російського військового нарощування навколо України, розвиток подій у Білорусі, обстановка на Кіпрі та конфліктна ситуація навколо міста Вароша, поточний розвиток в Афганістані та у Центральній Азії.

Фото: Radiosvoboda

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-