Моравецький: Кращим сценарієм є недопущення відкриття Nord Stream 2

Моравецький: Кращим сценарієм є недопущення відкриття Nord Stream 2

Укрінформ
Введення в експлуатацію газопроводу “Північний потік-2” буде “затягуванням політичного й енергетичного зашморгу” навколо України, тож найкращим сценарієм розвитку ситуації буде недопущення введення цього газопроводу в експлуатацію.

На цьому під час спільної пресконференції з новим німецьким канцлером Олафом Шольцом в неділю у Варшаві заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, передає кореспондент Укрінформу.

Як підкреслив Моравецький, введення “Північного потоку-2” в експлуатацію збільшує можливості тиску Росії на Україну та ЄС і, потенційно, є інструментом цінового диктату ще перед відкриттям цього газопроводу, що зараз і спостерігається.

“Ще більше нас непокоїть, які сценарії є можливими після відкриття “Північного потоку-2”. Ми звертаємо увагу на ці ризики, на можливість шантажу і затягування політичного й енергетичного зашморгу навколо нашого східного сусіда – України, а це може нести далекосяжні політичні наслідки як для Польщі так і ЄС”,- підкреслив польський прем’єр.

Читайте також: Блінкен: Nord Stream 2 навряд чи запрацює у випадку вторгнення Росії в Україну

За його словами, Варшава вказує на ці ризики Берліну і намагається напрацювати з німецькою стороною відповідні рішення.

“Найкращим рішенням було б недопущення відкриття “Північного потоку-2”, оскільки ризики, пов’язані з його введенням в експлуатацію, ще до кінця не вивчено”,- наголосив Моравецький.

За його словами, Варшава дуже не хотіла б, щоб Росія шантажувала Україну газом, що означатиме дестабілізацію на східному фланзі НАТО та ЄС.

Моравецький констатував, що зараз Росія реалізовує сценарій щодо якого застерігала Польща. Відтак, є ризики подальшого погіршення ситуації навколо України.

Читайте також: Депутат Бундестагу закликав главу МЗС до чіткості в питанні Nord Stream 2

Нагадаємо: будівництво "Північного потоку-2" завершили на початку вересня. Газопровід побудовано з РФ до Німеччини в обхід України дном Балтійського моря. Єдиним акціонером проєкту є Газпром. В середині листопада Федеральне мережеве агентство Німеччини призупинило процес сертифікації газопроводу «Північний потік-2».

Держсекретар США Ентоні Блінкен нещодавно заявив, що "Північний потік-2" не запрацює у разі подальшої агресії проти України з боку Москви.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-