Керівники ЄС зустрілися з білоруською опозицією напередодні саміту Східного Партнерства

Керівники ЄС зустрілися з білоруською опозицією напередодні саміту Східного Партнерства

Укрінформ
Високий Представник ЄС Жозеп Боррель, Президент Європейської ради Шарль Мішель та міністри закордонних справ кількох країн Євросоюзу взяли участь у зустрічі з представниками білоруської опозиції.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Європейської служби зовнішніх дій, зустріч відбулася в неділю у Брюсселі напередодні саміту Східного партнерства, запланованого на 15 грудня 2021 року.

«Високий представник ЄС, Віцепрезидент Європейської Комісії Жозеп Боррель у неділю провів у Брюсселі зустріч з представниками демократичної Білорусі, включаючи представників громадянського суспільства, правозахисників та незалежних медіа. Зустріч була відкрита Президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем, та відбулася за участі міністрів закордонних справ ряду країн-членів ЄС», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, ця зустріч відбулася перед самітом Східного Партнерства, що має відбутися наступної середи, та є складовою діалогу між ЄС та громадянським суспільством Білорусі. Вона відбулася на фоні погіршення стану дотримання прав людини в Білорусі. Представники режиму продовжують утиски проти всіх сегментів суспільства. Наразі у білоруських в’язницях перебувають понад 900 політичних в’язнів, були задокументовані тисячі випадків застосування тортур проти учасників протестів, в країні була зупинена діяльність 270 організацій громадянського суспільства та незалежних медіа. Багато громадян Білорусі були вимушені покинути її.

Читайте також: Тихановська - про режим Білорусі: Група бандитів, яка тероризує всю Європу

Боррель підкреслив, що ЄС продовжує рішуче засуджувати грубе порушення прав людини в Білорусі, та закликав режим зупинити репресії, негайно та без додаткових умов звільнити всіх свавільно затриманих персон. Він нагадав про готовність ЄС підтримати мирне та демократичне рішення поточної кризи, шляхом інклюзивного національного діалогу із широким представництвом громадянського суспільства.

«Ви представляєте голос Білорусі, закликаючи до демократії, поваги до прав людини, фундаментальних свобод та верховенства права. Ви демонструєте що, попри системні репресії та переслідування, Білорусь має живе громадянське суспільство. Ви несете послання для всіх тих людей у Білорусі, що вірять, – можлива й інша Білорусь, вільна від репресій та страху. Ми продовжуватимемо робити все залежне, щоб захистити права народу, який відстоює демократичну Білорусь. Ви можете розраховувати на Європейський Союз», - наголосив Жозеп Боррель під час зустрічі.

Він нагадав, що з часів сфальшованих президентських виборів у серпні 2020 року, Євросоюз підтримує демократичну волю народу Білорусі та його прагнення обрати свого президента в ході нових, вільних та справедливих виборів, які можуть гарантувати довготривалу стабільність та суверенітет Білорусі.

Читайте також: Мігранти штурмували польсько-білоруський кордон, поранений військовий

Високий представник ЄС також підкреслив, що ЄС рішуче налаштований реагувати на ситуацію з правами людини в Білорусі, та мобілізувати міжнародну спільноту, включаючи ООН, ОБСЄ та Раду Європи, для підтримки народу Білорусі.

Як вже повідомлялося, 15 грудня у Брюсселі відбудеться саміт Східного Партнерства, який має визначити напрямки розвитку цієї програми ЄС на наступне десятиліття.

Нещодавно режим Лукашенка заявив про вихід Білорусі з програми Східного Партнерства. Євросоюз, як і більшість демократичних країн міжнародної спільноти, не визнають легітимність білоруського режиму і, відповідно, проголошених ним політичних рішень.

Читайте також: США запровадили новий пакет санкцій проти режиму Лукашенка

Європейський Союз проводить послідовну політику підтримки громадянського суспільства в Білорусі, включаючи правозахисників та незалежні медіа, та підтверджує готовність виділити країні 3 мільярди євро для відновлення економіки після повернення країни на шлях демократичного розвитку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-