Польща очікує від нового уряду ФРН переговорів про репарації за Другу світову

Польща очікує від нового уряду ФРН переговорів про репарації за Другу світову

Укрінформ
Влада Польщі сподівається, що новий уряд Німеччини буде готовий розпочати переговори про виплати репарацій за збитки, заподіяні країні під час Другої світової війни.

Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Польща очікує, що новий уряд Німеччини буде готовим прийняти відповідальність, зокрема у формі переговорів, стосовно компенсації та відшкодування", - сказав Рау під час спільної пресконференції з главою МЗС ФРН Анналеною Бербок.

Він підкреслив, що в цих питаннях Варшава розраховує на предметну співпрацю з Берліном.

Міністр також зазначив, що слід повернутися до питань повернення Польщі культурних цінностей, вивезених Німеччиною під час війни, а також підготовки системи компенсацій за знищення пам'яток польської культури, витворів мистецтва, архівів та бібліотек.

Голова парламентської групи з оцінки втрат Польщі в роки Другої світової Аркадіуш Мулярчик напередодні в інтерв’ю виданню Wpolsce.pl заявив, що німецький уряд повинен серйозно поставитися до вимог щодо початку переговорів про виплату репарацій. Він висловив сподівання, що новий уряд ФРН буде відкритішим до цих питань, аніж попередній.

Нагадаємо, у 2018 році Мулярчик заявив, що за приблизними оцінками з урахуванням індексації Німеччина повинна виплатити Польщі  850 млрд доларів воєнних репарацій.

Лідер владної партії “Право і Справедливість” (PiS) Ярослав Качинський неодноразово заявляв, що Німеччина не має юридичних підстав відмовляти Польщі у виплаті репарацій. Водночас у попередньому уряді ФРН переконували, що питання виплати репарацій Польщі в політичній та юридичній площині закрито.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-