Глава Пентагону «поважає статут» – Кислиця про обмовку Остіна щодо РФ

Глава Пентагону «поважає статут» – Кислиця про обмовку Остіна щодо РФ

Укрінформ
Міністр оборони США Ллойд Остін, назвавши Росію Радянським Союзом, очевидно, мимоволі виявив повагу до чинного тексту Статуту ООН, іронічно прокоментував обмовку глави Пентагону постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це він написав на своїй сторінці у ФБ

«ЗМІ пишуть, що Міністр оборони США «випадково» назвав Росію Радянським Союзом… Гадаю, американський міністр насправді, як і належить у збройних силах, поважає статут», - зазначив Кислиця.

Водночас, за його словами, «в ООН зі Статутом проблема, а радше проблема з його виконанням у чиновників секретаріату та деяких членів Організації».

На думку посла, норму закону потрібно виконувати, а якщо вона не подобається, - у законний спосіб її змінювати.

Він пояснив, що чинна редакція Статуту ООН визначає, що постійним членом Ради Безпеки ООН є Радянський Союз, а не Росія, яка нині виконує роль постійного члена. Кислиця, за його словами, офіційно звернувся до правового департаменту ООН із запитом: чи вносилися відповідні зміни до Статуту Організації. У листопаді цього року «правовий департамент ООН письмово мені відповів, що йому невідомо, аби після 1971 відбулися будь-які зміни Статуту ООН», зазначив посол. 

«Але з якогось переляку і всупереч тексту Статуту ООН світ призвичаївся, чи то нас призвичаїли, що в Радбезі з’явилася табличка «Російська Федерація»… На засідання приходять московські сквотери, виступають, голосують», - написав він.

За словами Кислиці, «юридичним фактом» є те, що не були виконані юридичні процедури, передбачені статтею 108 Статуту ООН, щодо порядку внесення змін до нього.

Більше того, нагадав Кислиця, РСФСР, на відміну від УРСР, БССР і СССР, не була членом ООН і не пройшла процедуру прийняття до Організації на відміну від решти новоутворених держав.

Так, усі колишні республіки після розвалу Соціалістичної Федеративної Республіки Югославія «пройшли по повному колу оформлення членства в ООН». Росія не підтримала правонаступництва Сербії при голосуванні.

При цьому сама Російська Федерація, займаючи місце постійного члена Радбезу, навіть «не оформила своє членство» в ООН.

На сайті відділу договорів Організації в історичній довідці щодо РФ зазначено: «уряд Російської Федерації поінформував Генерального секретаря ООН, що станом на 24 грудня 1991 року Російська Федерація зберігає повну відповідальність за всі права та обов’язки СРСР».

Водночас статтею 4 Статуту ООН передбачено, що прийняття будь-якої держави в члени Організації здійснюється рішенням Генеральної Асамблеї за рекомендацією Ради Безпеки, підкреслив Кислиця.

Проте жодних рішень РБ та ГА ООН щодо прийняття РФ до ООН не було ухвалено, а секретаріат ООН досі не оприлюднив усіх документів стосовно юридичної кваліфікації кроків з набуття членства РФ в Організації, додав він.

Як повідомляв Укрінформ, міністр оборони США час візиту до Південної Кореї помилково назвав Росію Радянським Союзом

«Усе, що ми робитимемо, буде зроблено в рамках (спільної відповіді – ред.) міжнародної спільноти. Але найкращим рішенням буде, якщо ми не побачимо вторгнення Радянського Союзу в Україну», - сказав Остін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-