Світ посилає усе жорсткіші сигнали Росії — голова делегації у Парламентській Асамблеї НАТО

Світ посилає усе жорсткіші сигнали Росії — голова делегації у Парламентській Асамблеї НАТО

Укрінформ
З огляду на нарощування російської військової присутності на кордонах України сигнали світової спільноти щодо Кремля стають жорсткішими.

Про це у програмі "Украина на самом деле" телеканалу "Дом" розповів народний депутат України, голова постійної делегації у Парламентській Асамблеї НАТО Єгор Чернєв.

"Якщо оцінювати всю політичну кон'юнктуру в останні кілька місяців, ми бачимо сигнали від різних наших партнерів, і від США, і від НАТО, і від Великобританії, — це сигнали передусім для Росії. Це сигнали, які говорять про те, що якщо ви й надалі поводитиметеся агресивно, то буде вже не просто занепокоєння з боку наших партнерів, а конкретні кроки та дії. Їм уже вказують на те, що кожен наступний крок коштуватиме вам дорожче, ніж ви отримаєте на території України, якщо ви сюди прийдете. Я думаю, що такі сигнали будуть і після закінчення цього саміту... Що будуть дипломатичні, економічні, фінансові санкції з боку партнерів", — сказав Чернєв.

Читайте також: Країни НАТО чітко відповіли на заклик України щодо стримування Росії - Кулеба

Країни НАТО готові дати відсіч російській загрозі, яка до 2014 року не виявляла себе настільки явно, як це відбувається з 2014 року, вважає депутат.

"Дуже показово, що на саміті рівня міністрів закордонних справ, а потім і на саміті в Мадриді, буде затверджена нова концепція НАТО, яка востаннє оновлювалася у 2010 році. І дуже багато буде присвячено агресивній гібридній політиці РФ. На жаль, до 2014 року Росія, мабуть, переконала у своїй миролюбності, не реальній, а наносній. А після 2014 року у європейських країн, у країн НАТО розплющились очі. І ось зараз вони змінюють свою стратегію, підходи, зберігаючи при цьому вікно для діалогу. У будь-якому разі краще попередити військові масштабні дії, ніж вступати в прямий конфлікт. Але ось у НАТО зараз двоїстий підхід. З одного боку — діалог, з іншого — готовність до протидії такій агресії", — зазначив нардеп.

Читайте також: Науседа: Захід має стримати Росію від вторгнення в Україну

Крім того, на думку спікера, російська агресія може спонукати світову спільноту по-новому оцінити питання вступу України до НАТО.

"До останнього часу були, і все ще є, небагато країн-скептиків. Але останні дії РФ, зокрема газовий шантаж проти країн Євросоюзу, відкривають усе більше очі європейським країнам-партнерам, і залишають для них менше маневру, щоб ухвалювати рішення якщо не на користь РФ, то, як деякі країни кажуть, "щоб не спровокувати РФ"... В особі США та Великобританії ми маємо серйозних і союзників, і тих, хто підтримує наше просування до НАТО, а це досить хороші шанси для дійсного одержання Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ)", — підсумував Чернєв.

Читайте також: Путін хоче гарантій від НАТО, що Україна не вступить до Альянсу

У Ризі 30 листопада — 1 грудня під головуванням генсека НАТО Єнса Столтенберга проходить зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО. Участь у зустрічі бере державний секретар США Ентоні Блінкен.

Серед питань порядку денного — російське військове нарощування поблизу України, а також ситуація з мігрантами на кордоні Білорусі.

Глава українського МЗС Дмитро Кулеба у Ризі поінформує про ситуацію з безпекою та обговорить кроки щодо стримування Росії від подальшої агресії.

Учасники ризької зустрічі вже пообіцяли протистояти "гібридним загрозам", викликаним кризою з мігрантами в Білорусі та нарощуванням російської військової присутності поблизу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-