Тихановська в Європарламенті закликала продовжити санкції проти режиму Лукашенка

Тихановська в Європарламенті закликала продовжити санкції проти режиму Лукашенка

Відео
Укрінформ
Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська висловила надію на те, що Європейський Союз буде послідовним у підтримці демократичних прагнень народу Білорусі та у політиці невизнання легітимності нинішнього білоруського режиму.

Про це білоруська політик заявила сьогодні під час виступу на пленарному засіданні Європейського Парламенту Страсбурзі, повідомляє кореспондент Укрінформу. Повний запис цього виступу Світлани Тихановської оприлюднений у середу на мультимедійному порталі ЄС.

«Першою частиною нашої стратегії у боротьбі з вірусом диктатури має бути ізоляція та невизнання режиму. Багатьом білорусам боляче бачити, що навіть сьогодні такі впливові європейські медіа, як DW або BBC, називають Олександра Лукашенка президентом. Він таким не є (цю фразу депутати ЄП зустріли аплодисментами – ред.)… Він є громадянином Білорусі, який незаконно захопив президентську владу шляхом насильства», - наголосила Тихановська.

Вона закликала демократичні європейські країни не визнавати жодних документів або угод, укладених після 9 серпня 2020 року, як таких, що не відображують волю народу Білорусі, не надсилати до Мінська нових послів та не приймати у себе послів білоруського режиму.

«Ця політика невизнання має бути скоординованою…. Представники режиму не мають запрошуватись на міжнародні зібрання, спортивні або культурні події. Це надішле сигнал, що порушники прав людини ніколи більше не будуть толеруватися. Натомість я закликаю вас дати голос білоруському народу, запрошувати білоруські демократичні сили на всі міжнародні заходи, представляти їх на найвищому рівні, зокрема, під час саміту Східного Партнерства», - підкреслила лідер білоруської опозиції.

Вона закликала ЄС до продовження санкцій проти режиму Білорусі, до їх координації з іншими міжнародними партнерами, такими, як США та Велика Британія, щоб ці обмежувальні заходи були дійсно ефективними, а не «майже символічними». За словами Тихановської, такі санкції руйнують корупційні схеми та підривають єдність еліт в оточенні Лукашенка, оскільки ніхто не хоче поділяти з ним відповідальність за злочини режиму.

«Необхідно переслідувати порушників прав людини (в Білорусі – ред.) за універсальною карною юрисдикцією, притягнути режим до відповідальності за захоплення цивільного літака та за гібридну атаку на кордонах ЄС. Треба переконатися, що всі свідчення стосовно злочинів режиму лягли на стіл Міжнародного трибуналу. Я закликаю Європу взяти на себе ініціативу в цьому питанні», - ці слова білоруської опозиціонерки депутати знову зустріли оплесками.

Водночас Тихановська закликала європейців не припиняти підтримку білоруського суспільства.

«Наразі необхідно збільшити спротив та стійкість білоруського суспільства, посилити підтримку для народу. Це вимагає гнучкості та нестандартних підходів, щоб дійти до кожного з людей на місцях - до правозахисників, медіа, до громадських розслідувачів та журналістів, до волонтерів, до тих, хто просувають білоруську мову та культуру. Мають бути програми з підтримки родин репресованих та програми психологічної допомоги. Люди мають відчувати, що вони не кинуті на самоті», - сказала Тихановська.

Як повідомлялося, у Білорусі з серпня 2020 року тривають протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушує народний протест, вдається до судового переслідування опозиції та громадських активістів, репресій, тортур та навіть вбивств людей, що чинять спротив диктатурі.

Більшість демократичних країн світу, в тому числі й Україна, не визнають легітимність режиму Лукашенка, який тримається при владі за прямої підтримки Кремля. В обмін на таку підтримку РФ вимагає продовження "поглибленої інтеграції" в рамках "Союзної держави", що означатиме фактичне поглинання Білорусі Росією.

Фото: Телеграм Світлани Тихановської

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-