До Саакашвілі не пустили медекспертів — Денісова

До Саакашвілі не пустили медекспертів — Денісова

Укрінформ
До голови Виконавчого комітету Національної ради реформ при Президентові України Міхеіла Саакашвілі не пустили медичних експертів центру “Емпаті”, які за клопотанням захисників провели експертизу стану його здоров’я, лікування і подальшої реабілітації у разі припинення голодування.

Про це за результатами зустрічі з цими медекспертами повідомила у Фейсбуці український омбудсман Людмила Денісова, передає Укрінформ. 

“Експерти повідомили, що їх не було допущено до Міхеіла, тому під час експертизи використано медичну документацію, результати аналізів та його письмові свідчення”, - поінформувала Уповноважений ВР з прав людини.

За її словами, наразі підготовлено висновки експертизи щодо відповідності лікування, яке надається Саакашвілі у медзакладі в’язниці № 18, стану його здоров’я.

“Проаналізовано записи лікарів у медичній документації відповідно до вимог Стамбульського протоколу, а також надано рекомендації для подальшої харчової терапії у разі припинення голодування. Ці документи найближчим часом будуть передані до ЄСПЛ для використання у ході розгляду справи «Саакашвілі проти Грузії». Також експерти нададуть їх мені для вивчення та реагування”, - зазначила вона.

Людмила Денісова також обговорила ситуацію щодо Міхеіла Саакашвілі з Народним захисником Грузії Ніно Ломджарією.

“(Під час цієї зустрічі — ред.) йшлося про додержання прав громадянина України, голови Виконавчого комітету Національної ради реформ при Президентові України Міхеіла Саакашвілі”, - йдеться у повідомленні

Зокрема, народний захисник Грузії розповіла про створення спеціалізованої комісії висококваліфікованих лікарів різних профілів, які одержали від неї доручення на відвідування медзакладу в’язниці № 18. "Сьогодні вони розпочнуть перевірку стану здоров’я Міхеіла, надання йому належного лікування, вивчать можливості медзакладу щодо забезпечення здоров’я голодуючих. Вже завтра отримаємо перші висновки", - повідомила Денісова.

Ломджарія запевнила українського омбудсмана, що питання додержання прав Саакашвілі перебуває на її постійному контролі.

Як повідомлялося, 1 жовтня експрезидента Грузії Саакашвілі було затримано в Грузії, де проти нього порушили кілька кримінальних справ. Наступного дня стало відомо, що Саакашвілі оголосив голодування. 

8 листопада Саакашвілі перевели до лікарні в'язниці №18 у Глданському районі Тбілісі з в'язниці у Руставі. У переданому адвокатам листі політик повідомив, що під час переведення його «тягнули по землі, тягали за волосся і кілька разів ударили по шиї». 

МЗС України закликало перевести Михеїла Саакашвілі до цивільної медустанови.

11 листопада Спеціальна пенітенціарна служба при Міністерстві юстиції Грузії поширила відеокадри переведення Саакашвілі до тюремної лікарні, де видно, як його туди заносять, тримаючи за руки та ноги.

Посол Грузії у Києві Георгій Закарашвілі вдруге був викликаний у МЗС України. Київ заявив про неприпустимість застосування фізичної сили та необхідність гідного поводження з Саакашвілі, який є українським громадянином.

Президент Володимир Зеленський під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Грузії Іраклі Гарібашвілі висловив прохання розглянути можливість допуску до колишнього президента Грузії українських лікарів, у чому йому було відмовлено

15 листопада Денісова прибула до Грузії, щоб відвідати Саакашвілі у пенітенціарній установі №18 у місті Глдані. Посольство України в Грузії надіслало запит до Міністерства юстиції Грузії щодо надання дозволу на відвідання Саакашвілі 16 листопада.

16 листопада Денісова поінформувала, що їй відмовили у відвіданні експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі у пенітенціарній установі №18 м. Глдані (Грузія). 

Європейський суд з прав людини визнав, що голові Виконавчого комітету Національної ради реформ при Президентові України Міхеілу Саакашвілі загрожує безпосередній ризик незворотної шкоди.

Відповідний документ оприлюднила у Фейсбуці омбудсман Людмила Денісова.

Раніше до Саакашвілі не пустили європейських політиків – депутата Європарламенту Анну Фотигу, члена Сейму Литви, керівника групи міжпарламентських відносин із Грузією Раймундаса Лопату та його колегу із Сейму Вілію Таргамадзе. У Мін'юсті заявили, що основними причинами недопуску європейських політиків до ув'язненого стали стан здоров'я політика і заходи безпеки.

Фото: Людмила Денісова, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-