Суд над Саакашвілі у справі про незаконний перетин кордону відбудеться у вівторок

Суд над Саакашвілі у справі про незаконний перетин кордону відбудеться у вівторок

Укрінформ
16 листопада у Тбіліському міському суді відбудеться процес над Міхеїлом Саакашвілі у справі про незаконний перетин експрезидентом державного кордону Грузії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє IPN.

Засідання суду заплановане на 11:00 (9:00 за київським часом).

Міністерство внутрішніх справ Грузії 1 жовтня розпочало розслідування за фактом незаконного перетину кордону Міхеїлом Саакашвілі.

За словами адвоката Беки Басилая, експрезиденту висунули обвинувачення у цій справі вже майже місяць тому, але досі судовий розгляд не призначався. Мета влади, вважає Басилая, полягає в тому, щоб тримати Саакашвілі у «політичному полоні», в абсолютній ізоляції, щоб він не мав можливості виступити перед громадськістю.

Як повідомляв Укрінформ, 1 жовтня Саакашвілі затримали у Грузії, де проти нього порушено низку кримінальних справ. Наступного дня стало відомо, що він оголосив голодування, назвавши себе політв'язнем.

8 листопада Саакашвілі перевели з в'язниці у Руставі до лікарні в'язниці №18 у Глданському районі Тбілісі. У переданому адвокатам листі політик повідомив, що під час переведення його «тягнули по землі, тягали за волосся та кілька разів ударили по шиї».

МЗС України закликало перевести Саакашвілі у цивільну медустанову.

11 листопада Спеціальна пенітенціарна служба при міністерстві юстиції Грузії поширила відеокадри переведення Саакашвілі в тюремну лікарню, на яких видно, як його туди заносять, тримаючи за руки та ноги.

Україна заявила про неприпустимість застосування фізичної сили та необхідність гідного поводження із Саакашвілі, який є українським громадянином.

Президент Володимир Зеленський під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Грузії Іраклі Гарібашвілі висловив прохання розглянути можливість допуску до Міхеїла Саакашвілі українських лікарів, але йому було відмовлено.

15 листопада уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова прибула до Грузії, щоб відвідати Саакашвілі у в'язниці. Посольство України надіслало запит у міністерство юстиції Грузії про надання дозволу на відвідання Саакашвілі 16 листопада.

Фото: Інстаграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-