Оновлене партнерство, криза з подвійним дном та Саакашвілі спотикання

Оновлене партнерство, криза з подвійним дном та Саакашвілі спотикання

Три події світу
Укрінформ
Керівники зовнішньополітичних відомств США та України підписали оновлену Хартію стратегічного партнерства

Гібридна атака ЄС за допомогою мігрантів вийшла на кульмінаційний рівень. Міхеїл Саакашвілі стає все більшою  проблемою для відносин Грузії та України.

Державний секретар Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підписали у Вашингтоні новий варіант Хартії стратегічного партнерства. Попередній був підписаний ще у грудні 2008 року, і глобальні зміни у ситуації в світі потребують реагування. Один з розділів документу присвячений протидії агресії з боку Росії, США вчергове засвідчують непохитну підтримку територіальної цілісності та суверенітету України. Вона проявилася, зокрема, і протягом останнього часу у направленні групи військових кораблів до Чорного моря та постачанні Україні 80 тон боєприпасів. Вашингтон підтримує реформи та перетворення в Україні та наголошує на праві нашої країни самостійно зробити зовнішньополітичний вибір. У США не приховують також, що уважно стежать за військовою активністю РФ неподалік українського кордону.

Фото: АА
Фото: АА

Тема кордону (польсько-білоруського) минулого тижня стала головно для світових медіа. Кілька тисяч мігрантів з Сирії та Іраку, переважно курди за національністю, розбили табір неподалік прикордонного переходу Кузніца – Брузги. Нагадаю, що спроби організованих груп мігрантів за очевидного сприяння білоруських прикордонників прорватися на територію Литви та Польщі тривають з літа, нинішня стала найбільш масовою та демонстративною. Польське керівництво заявило про елемент гібридної війни та стягнуло біля 15 тисяч військових та правоохоронців у прикордонну зону. Варшава та Вільнюс разом з Ригою (Латвія також межує з Білоруссю) ініціюють обговорення ситуації, що склалася, учасниками НАТО. Лукашенко робить гучні заяви, звинувачуючи ЄС у бездушності. Росія старанно кутається у тогу миротворця, хоча інтерес Кремля у розхитуванні Європейського Союзу є очевидним. Україна на цьому фоні демонструє готовність дати відсіч можливій навалі мігрантів, а ЄС готується оприлюднити новий пакет санкцій проти Білорусі.

Фото: АА
Фото: АА

Міхеїла Саакашвілі перевели з в’язниці у Руставі до госпіталя у Глданській в’язниці у Тбілісі. Міністерство юстиції Грузії поширило відеозвіт про процес переміщення, який викликав новий виток емоційного обговорення Саакашвілі. Той висловив готовність припинити оголошене на початку жовтня голодування, якщо його переведуть до цивільної медичної клініки. Володимир Зеленський провів розмову з грузинським прем’єром Іраклієм Гарібашвілі, закликавши дотримуватися прав людини та допустити до Саакашвілі українських лікарів. На це Гарібашвілі відповів тезою про неприпустимість втручання громадян України до внутрішніх справ Грузії. Відверто кажучи, заперечити йому складно, бо політична авантюра Саакашвілі серйозно підважує і грузинсько-українські відносини, і перспективи Асоційованого тріо. За місяць до саміту «Східного партнерства» подібні політичні перфоманси виглядають недоречними.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-