У Єврокомісії прокоментували підсумки кліматичного саміту

У Єврокомісії прокоментували підсумки кліматичного саміту

Укрінформ
Конференція COP26 у Глазго стала важливим етапом у боротьбі з кліматичними змінами, однак її результати не є достатніми для обмеження глобального потепління до 1,5 градуса Цельсія.

Про це за підсумками заходу заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє Укрінформ з посиланням на сайт Єврокомісії.

«COP26 є кроком у вірному напрямку. Мета (обмеження глобального потепління - ред.) у 1,5 градуса Цельсія залишається досяжною, але багато роботи все ще попереду. Найменше, що ми можемо зробити зараз – це чимшвидше імплементувати зобов’язання, ухвалені у Глазго, та досягати вищих цілей», - сказала Урсула фон дер Ляєн.

Вона нагадала, що перед початком кліматичної конференції ООН у Глазго Євросоюз визначив для себе три головні завдання.

Перше – досягти у рамках конференції зобов’язань зі зменшення шкідливих викидів вже протягом цього десятиліття, щоб утримати глобальне потепління на позначці не вище 1,5 градуса Цельсія. Друга мета – забезпечити не менше 100 мільярдів доларів інвестицій на рік у рамках «кліматичного» фінансування для країн, що розвиваються, або є уразливими. Третє завдання – досягнення згоди між учасниками конференції щодо встановлення правил поведінки на ринку гідрокарбонатів, які були визначені під час кліматичної конференції у Парижі у 2015 році.

За словами президента Єврокомісії, делегація ЄС у Глазго досягла прогресу у виконанні всіх згаданих цілей. Крім цього, під час форуму  були оголошені кілька важливих ініціатив у сфері боротьби з кліматичними змінами. Більш як 100 країн приєдналися до запропонованої США та ЄС програми скорочення глобальних викидів метану. Було започатковано партнерство для підтримки третіх країн у переході на чисту енергію, зокрема проєкт скорочення використання вугілля у Південній Африці.

Мета у 100 мільярдів доларів для підтримки «зеленої» трансформації у третіх країнах, за словами Урсули фон дер Ляєн, має бути досягнута у 2023 році, або навіть наступного року, якщо партнери ЄС погодяться зробити необхідні  кроки. Зі свого боку ЄС вже зараз робить свій внесок у розмірі понад 27 мільярдів доларів на рік.

«Якщо довгострокові зобов’язання, оголошені у Глазго, будуть імплементовані, ми утримаємо глобальне потепління на позначці нижче 2 градусів Цельсія. Тож ми маємо працювати далі, щоб наступна кліматична конвенція в Єгипті відкрила шлях для досягнення мети в 1,5 градуса», - наголосила президент Єврокомісії.

Як повідомлялося, у Глазго з 31 жовтня до 12 листопада проходила кліматична конференція під егідою ООН за участю лідерів країн світу, представників наукових кіл і громадських організацій. Головною її метою була координація глобальних зусиль у протидії кліматичним змінам. Під час форуму  ЄС підтвердив мету скоротити кількість парникових газів принаймні на 55% до 2030 року та перетворити Європу на кліматично нейтральний континент до 2050 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-