У Глазго уклали нову кліматичну угоду, що передбачає скорочення використання вугілля

У Глазго уклали нову кліматичну угоду, що передбачає скорочення використання вугілля

Укрінформ
На Кліматичному саміті у Глазго лідери держав уклали нову угоду, спрямовану на запобігання небезпечній зміні клімату.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на BBC.

Угода вимагає більш термінового скорочення викидів і обіцяє більше грошей для країн, що розвиваються, щоб допомогти їм адаптуватися до кліматичних впливів. Вперше в історії вона містить чіткий план зі скорочення використання вугілля — викопного палива, яке продукує найбільше викидів парникових газів.

Документ покликаний обмежити підвищення температури до 1,5°C.

Водночас зобов'язання щодо поетапної відмови від вугілля, яке було включено до попередніх проєктів переговорів, не отримало загальної підтримки.

Країни врешті погодилися лише «поступово скорочувати», а не «відмовлятися від вугілля». Президент саміту Алок Шарма сказав, що «глибоко шкодує» з приводу того, як розгорнулися події.

Згідно з угодою, країни зобов'язалися зустрітися наступного року, щоб пообіцяти подальше значне скорочення викидів вуглецю, аби досягти мети у 1,5 °C. Поточні обіцянки, якщо вони будуть виконані, повинні обмежити глобальне потепління до 2,4 °C.

За словами вчених, якщо глобальна температура підвищиться більш ніж на 1,5°С, Земля, ймовірно, зазнає серйозних наслідків, таких як вплив сильної спеки на мільйони людей.

Країни, що розвиваються, також були незадоволені відсутністю прогресу щодо концепції «втрат та збитків». Це ідея про те, що багатші країни повинні компенсувати біднішим наслідки зміни клімату, до яких вони не можуть адаптуватися.

Нагадаємо: на вугілля щорічно припадає близько 40% викидів CO2, що робить його центральним елементом зусиль для досягнення цільового показника у 1,5°C.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-