НАТО засудило гібридну атаку Білорусі на кордонах Польщі, Литви та Латвії

НАТО засудило гібридну атаку Білорусі на кордонах Польщі, Литви та Латвії

Заява
Укрінформ
Північноатлантичний Альянс засудив гібридну атаку з боку Білорусі проти Польщі, Литви та Латвії, та дії білоруського режиму, який використовує мігрантів як інструмент для досягнення політичних цілей.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві Північноатлантичної Ради, що оприлюднена сьогодні на сайті НАТО.

«Північноатлантична Рада рішуче засуджує триваючу інструменталізацію незаконної міграції, штучно створеної Білоруссю в рамках її гібридних дій, спрямованих проти Польщі, Литви та Латвії з метою досягнення політичних цілей», - йдеться у документі.

Як наголошується в заяві, ці жорстокі дії піддають ризику життя й без того вразливих людей. НАТО висловило солідарність з Польщею, Литвою і Латвією, а також з іншими країнами, що уражені цією ситуацією. Союзники по НАТО підтримали заходи на основі фундаментальних цінностей та чинного міжнародного права, що здійснюються країнами-членами індивідуально й колективно у відповідь на цю ситуацію, що потребує тісної координації з ключовими міжнародними партнерами.

«Ми зберігатимемо пильність щодо ризику подальшої ескалації та провокацій Білорусі на її кордоні з Польщею, Литвою і Латвією, і будемо продовжувати моніторинг його впливу на безпеку Альянсу. Союзники по НАТО закликають Білорусь зупинити ці дії, поважати права людини та фундаментальні свободи, та дотримуватися міжнародного права», - наголошується в заяві Північноатлантичної Ради.

Як вже повідомлялося, режим Лукашенка влітку цього року почав цілеспрямовано доставляти до Мінська біженців та мігрантів з країн Африки та Близького Сходу, та виштовхувати їх на кордон із сусідніми країнами – Литвою, Латвією і Польщею, які є одночасно членами ЄС і НАТО. Метою таких дій є політичний тиск та спроба помсти за санкції, що їх ЄС запровадив проти білоруського режиму у зв’язку із кричущими порушеннями прав людини та примусовим приземленням у Мінську рейсу Ryanair.

Такі дії білоруського режиму спричинили зростання напруги та важку міграційну кризу на зовнішніх кордонах Євросоюзу, яка може мати важкі гуманітарні наслідки із наступом зимових холодів. Наразі тисячі людей, цілеспрямовано доставлені на кордон Білорусі з європейськими країнами.

Із серпня польські прикордонники запобігли близько 35 тис. спробам нелегального перетину кордону з території Білорусі мігрантами з Близького Сходу та країн Африки.

8 листопада велика група мігрантів зробила спробу масованого силового перетину кордону з Польщею.

До кінця листопада у прикордонній зоні Польщі з Білоруссю діє надзвичайний стан.

США, Британія та низка країн ЄС раніше вже засудили режим Білорусі за використання мігрантів у політичних цілях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-