ЄС обговорює з авіакомпаніями припинення рейсів із мігрантами до Білорусі

ЄС обговорює з авіакомпаніями припинення рейсів із мігрантами до Білорусі

Укрінформ
У рамках заходів із подолання міграційної кризи, розв’язаної режимом Білорусі на кордонах з країнами ЄС, Єврокомісія докладає активних зусиль для встановлення прямих контактів з міжнародними авіаперевізниками з метою зупинити перельоти мігрантів з країн Близького Сходу до Мінська.

Про це у Брюсселі під час брифінгу для преси розповіла речниця Єврокомісії Дана Спінант, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У рамках реагування на кризу, що розв’язана білоруським режимом, ми продовжуємо дуже тісно співпрацювати з авіаційним сектором, щоб запобігти торгівлі та контрабанді людьми у прикордонних регіонах Білорусі. Віцепрезидент Єврокомісії (Маргаритіс) Шинас і єврокомісар Валеан (Адіна Валеан, єврокомісар з транспорту – ред.), а також їх команди увійшли в контакт з міжнародними авіаційними агентствами, зокрема з Арабською організацією авіаційних перевізників та Міжнародною асоціацією авіаційного транспорту (IATA)», - сказала представниця Єврокомісії.

За її словами, контакти також були встановлені з рядом окремих авіаліній, які рішуче засудили будь-які форми торгівлі людьми та підтвердили тверді зобов’язання боротися проти цього явища.

Ці зусилля, як повідомила речниця ЄК, вже дають результат. Зокрема, авіалінії Іраку підтвердили, що не будуть поновлювати польоти до Мінська. Турецькі авіалінії припиняють продаж квитків «в один кінець» до Мінська з Туреччини. Крім того, влада Туреччини заборонить білоруським авіалініям «Белавіа» використовувати середземноморську мережу Турецьких авіаліній, щоб уникнути перевезення мігрантів до Мінська через Стамбул.

«Як ми вже пояснювали, Європейська комісія уважно досліджує можливі санкції, включаючи внесення до «чорного списку», проти авіаліній, які не співпрацюють у цій справі та причетні до торгівлі людьми», - заявила Спінант.

Вона повідомила, що віцепрезидент Єврокомісії Маргаритіс Шинас розпочав дипломатичний тур країнами походження та транзиту мігрантів. Вчора він відвідав Об’єднані Арабські Емірати і сьогодні прибув до Лівану. Крім того, наступного понеділка єврокомісар із внутрішніх справ Йлва Йоганссон здійснить візит до Єгипту, де братиме участь у діалозі високого рівня з питань міграції та приділить особливу увагу поточній ситуації на зовнішньому кордоні ЄС з Білоруссю.

«Ми продовжуємо дуже уважно стежити за розвитком гуманітарної ситуації на кордоні. Ми вітаємо той факт, що агенції ООН отримали вчора доступ до пунктів перетину в Білорусі, де близько 2000 мігрантів заблоковані з 8-го листопада. Ми знаходимося у тісному контакті з представниками Міжнародної федерації Червоного Хреста та Червоного Півмісяця, щоб підтримати зусилля, які вже надаються та будуть надаватися для надання допомоги людям, котрі опинилися у пастці на кордоні», - зауважила речниця Єврокомісії.

Вона нагадала, що всі питання, пов’язані із міграційною кризою на зовнішніх кордонах ЄС з Білоруссю, будуть розглянуті наступного понеділка під час зустрічі у форматі Ради міністрів ЄС із закордонних справ.

Як повідомлялося, режим Лукашенка влітку цього року почав цілеспрямовано доставляти до Мінська біженців та мігрантів з країн Африки та Близького Сходу та виштовхувати їх на кордон із країнами ЄС – Литвою, Латвією і Польщею. Такі дії Білоруського режиму спричинили важку міграційну кризу на зовнішніх кордонах Євросоюзу, яка може мати важкі гуманітарні наслідки із настанням холодів. Наразі тисячі людей, доставлених на кордон Білорусі з ЄС, опинилися у пастці, цинічно підготовленій режимом Лукашенка.

ЄС розглядає шляхи для безпечного повернення цих людей до своїх країн та здійснює активну дипломатичну роботу із країнами походження та транзиту мігрантів для припинення міграційного потоку.

Водночас ЄС думає про більш жорсткі санкції проти білоруського режиму. Санкції можуть бути застосовані також проти інших міжнародних акторів та авіакомпаній, котрі надають сприяння білоруській владі в організації злочинної контрабанди та торгівлі людьми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-