Саакашвілі били тюремники, у новій камері йому погрожують ув’язнені – омбудсмен

Саакашвілі били тюремники, у новій камері йому погрожують ув’язнені – омбудсмен

Укрінформ
Омбудсмен Грузії Ніно Ломджарія підтвердила, що працівники пенітенціарної системи під час переведення голови Виконавчого комітету Національної ради реформ при Президентові України Міхеіла Саакашвілі до медзакладу пpи установi виконання покарань № 18 у Глдані завдали йому тілесних ушкоджень.

Про це у Фейсбуці повідомила уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, передає Укрінформ.

“Зі слів омбудсмена Грузії, через супротив поміщенню у заклад Міхеілу Саакашвілі було завдано тілесних ушкоджень співробітниками Спеціальної пенітенціарної служби Грузії. Ув’язнені в установі №18 застосовують словесну агресію та погрозливі вигуки на адресу Міхеіла, які чути в його камері”, - написала Денісова.

За її словами, дії щодо примусового переведення Саакашвілі до пенітенціарного медзакладу у Глдані "загострили ситуацію, яка сьогодні загрожує його життю і здоров’ю".

Читайте також: МЗС Грузії спростовує перемовини про видачу Саакашвілі Україні

“Дії грузинської влади та перебування Міхеіла Саакашвілі в таких умовах є порушенням статтей 2 та 3 Конвенції про захист прав людини та основних свобод та статті 1 Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання”, - заявила український омбудсмен.

Вона нагадала, що Саакашвілі голодує вже 40 днів, а з 6 листопада він відмовився від прийому ліків, вітамінів та підтримуючих препаратів. Консиліум лікарів за результатами медогляду політика 8 листопада засвідчив критичний стан його здоров’я.

Читайте також: Прем'єр Грузії виключає передачу Саакашвілі Україні

Водночас, за словами Денісової, медзаклад при виправній колонії №18 у Глдані не відповідає рекомендаціям консиліуму лікарів та через відсутність необхідного медичного обладнання не може забезпечити належне проведення реанімаційних заходів і лікування, що підтверджує і омбудсмен Грузії.

“Перебування у даному медичному закладі не відповідає вимогам статті 22 Мінімальних стандартних правил поводження з в’язнями, тому вимагаю невідкладного поміщення Саакашвілі до лікарні, яка облаштована для надання екстрених реанімаційних заходів та відповідає стандартам надання медичної допомоги таким пацієнтам з урахуванням усіх рекомендацій консиліуму лікарів”, - заявила Денісова.

Читайте також: Саакашвілі блідий, виснажений і схуд на 14 кілограмів – омбудсмен

Уповноважена ВР з прав людини також наголосила, що поширення відеоматеріалів про перебування Саакашвілі у тюремній камері без його згоди є незаконним втручанням у його приватне життя, що є порушенням статті 8 Європейської конвенції про права людини та статті 17 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права.

“Рішуче засуджую систематичні та грубі порушення прав і свобод громадянина України Міхеіла Саакашвілі посадовими особами Грузії та закликаю іноземні держави та міжнародні правозахисні організації невідкладно відреагувати на такі дії грузинської влади і висловити вимогу відновити його права”, - заявила Денісова.

Читайте також: Адвокат Саакашвілі: Екстрадиція в Україну - не вихід із ситуації, його повинні звільнити у Грузії

Омбудсмен також повідомила, що Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Грузія в Україні Георгій Закарашвілі відкликав свою пропозицію про зустріч із нею “з огляду на політичний контекст заяви МЗС України щодо Міхеіла Саакашвілі і необхідність подальших консультацій з МЗС Грузії”.

“Очікую пояснень Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Грузія в Україні Георгія Закарашвілі як офіційного представника Республіки Грузія щодо фактів катувань, жорстокого поводження та порушення основоположних прав і свобод громадянина України Міхеіла Саакашвілі грузинською владою”, - заявила український омбудсмен.

Як повідомлялося, Саакашвілі 8 листопада доправили до лікарні в'язниці №18 у Глданському районі Тбілісі із в'язниці в Руставі.

Читайте також: Саакашвілі погодився на лікування – адвокат

У переданому адвокатам листі політик повідомив, що під час переведення його "тягли по землі, тягали за волосся і кілька разів ударили по шиї".

МЗС України закликало перевести Саакашвілі до цивільного медзакладу.

Саакашвілі 1 жовтня затримали в Грузії, де проти нього порушено низку кримінальних справ. Наступного дня стало відомо, що Саакашвілі оголосив голодування. Він називає себе політв'язнем.

29 жовтня глава уряду Грузії Іраклій Гарібашвілі відкинув можливість передачі Саакашвілі Україні.

Фото: newsgeorgia.ge

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-