У Чехії уряд може з’явитися протягом кількох тижнів

У Чехії уряд може з’явитися протягом кількох тижнів

Укрінформ
Президент Чехії Мілош Земан планує надати мандат на формування нового уряду республіки протягом ближчих тижнів.

Про це на брифінгу в суботу розповів голова партії ODS і найбільш ймовірний кандидат на посаду прем’єр-міністра Петр Фіала після розмови з главою держави, передає Укрінформ.

«Ми погодилися регулярно зустрічатися, новий уряд он (президент) хоче назвати протягом низки тижнів», - сказав Фіала.

Він додав, що про персоналії цього разу не йшлося, список кандидатів у міністри політик планує представити президенту на наступній зустрічі. Члени коаліції з 5 партій, які утворили нову парламентську більшість, планують підписати коаліційну угоду в понеділок.

Земан ще має зустрітися з лідерами інших партій, які пройшли до парламенту на виборах місяць тому і «потім остаточно визначиться з кандидатурою» прем’єра.

Фіала також поінформував, що президент після установчого засідання Палати представників (нижньої палати парламенту) прийме відставку уряду Андрея Бабіша, а той на засіданні має оголосити про розпуск свого кабінету.

Читайте також: Глава канцелярії Президента Чехії заперечує підробку підпису Земана

Як повідомлялось, Бабіш, який має на 1 крісло в парламенті більше, ніж новостворена коаліція SPOLU I PirStan, сказав, що не буде претендувати на крісло прем’єра, адже жодна з інших політичних сил не хоче утворювати коаліцію з його партією ANO, отже він не зможе отримати більшості.

Півгодинна розмова Земана з Фіалою тривала у форматі відеоконференції, адже лікарі не допускають до нього відвідувачів окрім очільника його канцлерії Вратіслава Мінаржа. Земан перебуває в Центральному військовому госпіталі в Празі вже майже місяць і пробуде там, за оцінкою лікарів, ще 3-4 тижні. За нормальних умов, він мав зустрітися з очільниками партій протягом днів після виборів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-