РФ має дотримуватися правил щодо Nord Stream 2 - співголова німецьких «Зелених»

РФ має дотримуватися правил щодо Nord Stream 2 - співголова німецьких «Зелених»

Укрінформ
Співголова німецької партії «Зелених» Роберт Габек назвав анбандлінг необхідною умовою сертифікації «Північного потоку 2» і закинув Росії створення дефіциту газу на європейському ринку.

Такі тези прозвучали в інтерв’ю політика Німецькому радіо, передає Укрінформ.

«Північний потік-2» вже завершено, і, якщо вірити повідомленням, газові труби є заповненими. Однак існує набір європейських правил, які розділяють право власності та право експлуатації трубопроводу. Це потрібно перевіряти, і це потрібно перевіряти належним чином», - заявив Габек.

Читайте також: Nord Stream 2 не хоче виконувати газову директиву ЄС - у Німеччині подали нову скаргу до суду

Він підкреслив, що Росія має адаптуватися до європейських правил конкуренції та дотримуватися їх, і не повинна шантажувати Федеральне мережеве агентство Німеччини, а потім і Європейське агентство, стримуючи постачання газу.

«Північний потік-2» може бути підключений до мережі лише за умови дотримання всіх європейських правил», - підсумував Габер.

Читайте також: Рішення щодо надійності Nord Stream 2 не повинні ухвалюватися похапцем – Кулеба

На його думку, введення зараз газогону в експлуатацію означало б, що Європа, Німеччина піддалися шантажу з боку Москви. Політик засудив дії Росії щодо скорочення обсягів постачання природного газу на ринок ЄС. Він висловив переконання, що високі ціни на газ пов’язані в тому числі і з тим, що Росія використала у своїх інтересах ситуацію на світовому ринку після пандемії.

«Ми потрапили в залежність від Росії не в останню чергу через «Північний потік 2», який взаємопов’язує газ як перехідну технологію з політичною залежністю», - констатував Габек.

Читайте також: Мінекономіки ФРН не консультувалось з Україною щодо сертифікації Nord Stream 2 - Вітренко

Німецькі «Зелені» від самого початку виступали проти будівництва газопроводу як у себе в країні, так і на європейському рівні. Втім, проєкт було реалізовано за підтримки правлячої коаліції в складі консерваторів і соціал-демократів. Наразі «Зелені» ведуть тристоронні переговори з Соціал-демократичною та Вільною демократичною партіями щодо створення нової урядової коаліції.

Як повідомлялося, проєктна компанія "Північного потоку-2" Nord Stream 2 AG оскаржила у Федеральному суді Німеччини рішення Вищого земельного суду Дюссельдорфа у справі про звільнення від норм газової директиви ЄС.

Російський газовий монополіст "Газпром" 10 вересня оголосив про завершення будівництва газопроводу "Північний потік - 2". 18 жовтня оператор будівництва Nord Stream 2 AG заявив, що перша нитка газопроводу "Північний потік - 2" заповнена технічним газом і готова до роботи.

Читайте також: Газпром зменшив транзит через Україну майже до половини обсягів за контрактом - Оператор ГТС

Газопровід побудовано з Росії до Німеччини в обхід України по дну Балтійського моря. Єдиним акціонером проєкту є Газпром. Наразі газопровід чекає на сертифікацію з боку німецького регулятора.

НАК "Нафтогаз України" та ОГТСУ подали до німецького регулятора заявки на участь у процедурі сертифікації компанії-оператора газогону "Північний потік-2".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-