Більшість країн ЄС відмовиться від вугілля вже до 2030 року – Єврокомісія

Більшість країн ЄС відмовиться від вугілля вже до 2030 року – Єврокомісія

Укрінформ
Використання вугілля в енергетичній галузі на сьогодні залишається найбільшим джерелом викидів парникових газів, тож одна з головних цілей Зеленого курсу ЄС - повна відмова від використання вугілля та перехід на «чисті» відновлювальні джерела енергії, вагомий крок до чого має бути зроблений вже до 2030 року.

Як передає Укрінформ, про це сьогодні у Глазго під час виступу на кліматичній конференції COP-26 сказала єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон. Повний текст її промови оприлюднений у четвер на сайті Європейської комісії.  

«Європейський Союз взяв на себе політичне та правове зобов’язання перетворити Європу на перший кліматично-нейтральний континент до 2050 року. Європейський Зелений курс та кліматичне законодавство ЄС визначають зелений шлях розвитку для наступних поколінь. Етапом на цьому шляху є декарбонізація нашої енергетичної системи. Більшість з країн-членів вже визначили дати відмови від вугілля або працюють над цим», - сказала єврокомісар.

Вона зауважила, що вугледобувні регіони в усіх частинах Євросоюзу вже проводять таку «зелену» трансформацію – закривають вугільні шахти та енергетичні станції, розвиваючи натомість альтернативні та ефективні сектори, що дозволяють створювати нові робочі місця.

Читайте також: Трансформація вугільних регіонів враховуватиме насамперед національні інтереси— Стефанішина

Єврокомісар нагадала, що бюджет ЄС, передбачений для економічного відновлення після пандемії COVID-19, включає у себе так званий Перехідний механізм в обсязі 75 мільярдів євро, головним призначенням якого є підтримка «зеленої» трансформації європейських регіонів, секторів та спільнот, найбільш залежних від вугледобувної галузі та вугільної енергетики.

«Вугілля є найбільшим глобальним джерелом викидів, тож це (його використання – ред.) має припинитися. В якості негайного кроку має бути зупинене будь-яке зовнішнє фінансування вугільної галузі», - зауважила Сімсон.

Вона наголосила, що поточна цінова ситуація на енергетичному ринку не є підставою для паузи в процесі позбавлення від вугілля. Навпаки, високі ціни на вуглецеву енергію свідчать про невідкладність переходу на «чисті» енергетичні рішення.

Читайте також: Висока ціна на газ прискорить рух Євросоюзу до «зеленого курсу» - фон дер Ляєн

«Європейський приклад демонструє, що це може бути зроблено. Станом на сьогодні одна третина нашої електроенергії вже надходить від поновлювальних джерел. У 2030 році доля таких джерел складатиме вже дві третини, а використання вугілля стане просто фактом історії у багатьох частинах Європи», - наголосила єврокомісар.

Вона підкреслила, що для успіху «зеленої» трансформації потрібна координація міжнародних зусиль, щоб ніхто не залишався позаду у цьому процесі. Саме тому однією з ключових основ Європейського Зеленого курсу є механізми так званого «справедливого переходу», які дозволяють надавати допомогу перехідним економікам. ЄС зробив потужну політичну декларацію з цього приводу, яка фіксує зобов’язання в рамках міжнародної співпраці для забезпечення глобального переходу від вуглецевої до чистої енергетики.

Як повідомляв Укрінформ, у Великій Британії, в місті Глазго, продовжує роботу кліматична конференція під егідою ООН СОР-26, яка має визначити головні напрямки глобальних зусиль із запобігання кліматичним змінам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-