Справа МН17: суд встановив «дедлайн» допиту курського комбрига

Справа МН17: суд встановив «дедлайн» допиту курського комбрига

Укрінформ
Суд у Нідерландах, який розглядає справу про збиття літака рейсу МН17, розраховує, що Росія відреагує на запит слідчого судді щодо можливості допитати командира 53-ї зенітної бригади в Курську Сергія Мучкаєва.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Гаазі, суд встановив термін щодо Мучкаєва до 10 лютого 2022 року.

«На думку суду, є шанс. З цієї причини не можна виключати, що запит буде схвалено», - зазначив головуючий суддя Гендрік Стейнгаюс.

Напередодні захист одного з чотирьох обвинувачених - підполковника ГРУ Олега Пулатова, який виявив бажання долучитися до процесу - звернувся до суду і наполягав, щоб спроби допитати Мучкаєва були продовжені.

Наступне засідання суду відбудеться 8 листопада о 10:00 за місцевим часом.

Слово у суді матимуть родичі загиблих, які виявили бажання виступити у суді та розповісти, як трагедія МН17 вплинула на їхні життя.

Як повідомляв Укрінформ, російська влада не відповідає на звернення щодо можливості допитати командира 53-ї зенітної бригади, що базується в Курську, Сергія Мучкаєва.

На відповідні запити від російської влади не було отримано відповіді.

Нідерландський прокурор Тейс Бергер наголосив, що не бачить сенсу наполягати на можливості поставити Мучкаєву питання, бо РФ не хоче надавати жодної інформації про 53-тю зенітну бригаду. Тож чекати можливості опитати Мучкаєва безглуздо.

«Кілька разів зверталися до РФ. На попередні запити щодо допомоги ще від 2018 року, в яких йшлося про «Бук», зокрема, де він був і хто керував, жодної відповіді не було», - сказав він.

Читайте також: Росія залякує адвокатів родичів жертв трагедії МН17 - ЗМІ

Пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи на тимчасово окупованій частині Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу «Бук», який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

19 червня 2019 року слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування ЗРК «Бук». Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони «ДНР» Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ Генштабу Збройних сил РФ, глава «ГРУ ДНР» Сергій Дубинський, підполковник ГРУ Олег Пулатов (усі - громадяни РФ), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці «ДНР».

Окружний суд Гааги у березні 2020 року розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу МН17.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-