Євросоюз готовий допомогти Молдові у подоланні газової кризи

Євросоюз готовий допомогти Молдові у подоланні газової кризи

Укрінформ
Євросоюз серйозно сприймає ситуацію з енергетичною кризою, в якій опинилася Молдова, та готовий надати уряду країни всю можливу технічну та фінансову допомогу в подоланні кризи та у визначенні можливостей для диверсифікації енергопостачання.

Про це у вівторок під час брифінгу для преси заявив речник ЄС Пітер Стано, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми дуже серйозно розглядаємо таку ситуацію. Євросоюз глибоко відданий розвитку відносин із Молдовою та її наближенню до Європейського Союзу. Безумовно, ми взяли до уваги заяву Газпрому по цьому питанню. Ми продовжуємо стояти поряд із Молдовою, і готові надати їй всю можливу технічну та фінансову підтримку, щоб допомогти подолати поточну кризу та ідентифікувати альтернативи для диверсифікації постачання енергії для Молдови», - сказав речник ЄС.

Читайте також: Зеркаль про газовий тиск РФ на Молдову: Це перший дзвоник, Україна наступна

Відповідаючи на уточнююче запитання журналістів, чи входила європейська сторона в контакт із російською стороною, речник наголосив: з точки зору міжнародної політики технічні питання, в тому числі у відносинах з Газпромом, має вирішувати Молдова. У свою чергу, ЄС готовий допомогти країні у пошуку рішення.

«Я можу оголосити, що у четвер відбудеться зустріч високого рівня - Рада асоціації ЄС-Молдова, - тож ця проблема буде обговорена в ході цієї та супутніх зустрічей. Це буде ще одна можливість, щоб висловити нашу підтримку, і визначити більш конкретні шляхи, якими ця допомога буде надаватися», - зауважив Стано.

Читайте також: Україна запропонує Європі додаткові обсяги транзиту газу - від 55 мільярдів кубів на рік

Як повідомляв Укрінформ, за рішенням уряду та парламенту Молдови в країні на 30 днів був оголошений надзвичайний стан у сфері енергетики, що триватиме до 22 жовтня.

Напередодні молдавським учасникам переговорів у Москві не вдалося досягти домовленість із Газпромом щодо нового контракту на постачання газу.

Офіційний представник компанії Сергій Купріянов попередив, що «Газпром» зупинить постачання газу до Молдови, якщо країна не продовжить контракт з 1 грудня та не зможе виплатити борг у 709 млн доларів. Уряд Молдови не визнає цей «історичний» борг перед «Газпромом» і РФ.

Читайте також: Російський газовий шантаж: сила чи слабкість Кремля?

Як раніше заявляв секретар РНБО Олексій Данілов, уряд України отримав від Уряду Молдови листа з проханням про допомогу у вирішенні газової проблеми, та опрацьовує таку можливість.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-