Для Азії минулий рік був найспекотнішим за всю історію – ООН

Для Азії минулий рік був найспекотнішим за всю історію – ООН

Укрінформ
Організація Об’єднаних Націй повідомила, що минулий рік в Азії був найспекотнішим за всю історію спостережень, а екстремальна погода завдала серйозних наслідків для розвитку континенту.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Guardian із посиланням на доповідь Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) ООН.

Згідно зі звітом, середня температура піднялася на 1,39°C у порівнянні з показниками 1981-2010 років. Максимальна температура в +38 градусів за Цельсієм була зафіксована у російському місті Верхоянськ, і стала температурним рекордом для регіонів за Північним полярним колом.

"Екстремальні погодні та кліматичні зміни в Азії у 2020 році стали причиною загибелі тисяч людей, призвели до того, що мільйони людей залишили свої будинки; обійшлися в мільярди доларів втрат через сильну шкоду інфраструктурі та екосистемам", - йдеться у доповіді.

Читайте також: На кліматичному саміті у Глазго презентують ініціативу США і ЄС зі скорочення викидів метану

Через небезпеку, пов’язану з кліматом, найбільших економічних втрат зазнав Китай - 238 млрд дол., за ним - Індія з 87 млрд дол., Японія з 83 млрд дол. і Південна Корея з 24 млрд дол. Проте з урахуванням розміру економік, вочевидь, найбільше постраждають Таджикистан, втрати якого, як очікується, складуть 7,9% від ВВП, Камбоджа з 5,9% і Лаос з 5,8%.

За прогнозами організації, підвищена спека та вологість призведуть до втрати робочого часу на відкритому повітрі по всьому континенту з потенційними витратами на багато мільярдів доларів.

Як зазначається, у 2020 році повені та шторми зачепили 50 млн жителів Азії і забрали життя понад 5 тис. людей. Однак ці показники нижчі за аналогічні цифри за попередні 20 років, коли негоди торкнулися 158 млн осіб, а загинули близько 15,5 тис. ВМО зазначає, що поліпшення ситуації говорить про успіх систем раннього сповіщення в багатьох країнах Азії.

Читайте також: Концентрація вуглецю в атмосфері Землі досягла рекордно високого рівня - ООН

Згідно зі звітом, у 2020 році середні температури поверхні води в Індійському, Тихому та Північному Льодовитому океанах досягли рекордної позначки: поверхня води навколо Азії прогрівалася сильніше, ніж загалом у світі. Зростання температур в Аравійському морі і частково в Північному Льодовитому океані виявилося втричі вищим за середній показник.

Також було зафіксовано зменшення гірських льодовиків. За прогнозами експертів, їх маса до 2050 року скоротиться на 20-40%, що відобразиться на житті близько 750 млн жителів регіону.

"Це має потужні наслідки для рівня Світового океану, регіонального кругообігу води та місцевих загроз на кшталт сходу зсувів та лавин", - йдеться у доповіді.

Звіт ВМО опублікований незадовго до Конференції ООН зі зміни клімату.

Як повідомляв Укрінформ, з 31 жовтня по 12 листопада 2021 року в Глазго відбудеться 26-та Конференція сторін Рамкової конвенції ООН з питань зміни клімату – COP26. Українську делегацію очолить Президент Володимир Зеленський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-