На кліматичному саміті у Глазго презентують ініціативу США і ЄС зі скорочення викидів метану

На кліматичному саміті у Глазго презентують ініціативу США і ЄС зі скорочення викидів метану

Укрінформ
18 вересня ЄС та США оголосили про запуск у листопаді на кліматичному саміті в шотландському Глазго спільної ініціативи зі скорочення викидів метану на планеті.

Про це йдеться в пресрелізі, розміщеному на сайті Єврокомісії, передає Укрінформ із посиланням на "Радіо Свобода".

«Європейський союз і Сполучені Штати оголосили, що реалізація ініціативи «Глобальне зобов’язання з метану» зі скорочення глобальних викидів метану почнеться на саміті ООН з питань клімату в Глазго (COP26) у листопаді», – йде мова у повідомленні.

Президент США Джо Байден і голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, як йдеться у пресрелізі, перед цим під час організованого Вашингтоном міжнародного форуму з енергетики та клімату закликали країни долучитися до цієї ініціативи.

Читайте також: Генсек ООН закликав до скорочення викидів вуглецю для стримування зміни клімату

У документі зазначається, що «країни, які долучаються до «Глобального зобов’язання з метану», зобов’язуються досягти спільної мети - скоротити глобальні викиди метану до 2030 року - щонайменше на 30 відсотків від рівня 2020 року та рухатись до використання найкращих доступних методик для кількісної оцінки викидів метану, при цьому особливий акцент робиться на джерелах з високим рівнем викидів».

Зазначається, що виконання таких зобов’язань, як передбачається, знизить потепління щонайменше на 0,2 градуса за Цельсієм до 2050 року.

Читайте також: Кількість екстремально спекотних днів на Землі за 40 років зросла удвічі

Відповідно до Глобальної оцінки метану Коаліції з питань клімату та чистого повітря (CCAC) і Програми Організації Об’єднаних Націй з довкілля (ЮНЕП), досягнення цієї мети може запобігти понад 200 тисячам передчасних смертей.

У релізі додається, що метан у разі потрапляння в атмосферу викликає парниковий ефект. Згідно з нещодавньою доповіддю Міжурядової групи експертів зі зміни клімату, рівень парникових газів в атмосфері достатньо високий для того, щоб гарантувати порушення клімату щонайменше на кілька десятиліть. Це все на додачу до екстремальних погодних умов, таких як спека й урагани, які спостерігаються зараз і, як очікується, стануть серйознішими. За даними експертів, які опираються на понад 14 тисяч наукових досліджень, якщо не вжити швидких заходів, середня температура у світі протягом найближчих 20 років зросте більш ніж на 1,5 градуса.

Читайте також: В ООН вважають, що стихійні лиха за 2020-2021 роки пов'язані діяльністю людини

Про підтримку «Глобального зобов’язання з метану» вже заявили ЄС і вісім держав: серед яких – 6 із 15 «найбільших у світі джерел викидів метану, на які в сукупності припадає понад однієї п'ятої світових викидів метану і майже половина світової економіки», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо: майбутній саміт у Шотландії, запланований на листопад, організатори називають найважливішою зустріччю з питань кліматичної кризи після Паризького саміту 2015 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-