В ООН вважають, що стихійні лиха за 2020-2021 роки пов'язані діяльністю людини

В ООН вважають, що стихійні лиха за 2020-2021 роки пов'язані діяльністю людини

Укрінформ
Головна причина почастішання стихійних лих у світі, таких як циклони, повені та посухи, - це діяльність людини.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Новини ООН.

У дослідженні, проведеному Університетом ООН, проаналізовано 10 різних стихійних лих, що сталися у 2020 і 2021 роках. Всі ці катастрофи відбулися у різних куточках земної кулі, проте експерти вважають, що всі вони взаємопов'язані.

Наприклад, у 2020 році в Арктиці спостерігалися незвично високі температури повітря і найнижчий крижаний покрив за всю історію спостережень.

Це тепле повітря дестабілізувало полярний вихор, що обертає масу холодного повітря над Північним полюсом, перемістивши його на південь, до Північної Америки, що спричинило похолодання в Техасі, під час якого замерзла електромережа і загинули 210 осіб.

Читайте також: Стихійні лиха за 50 років забрали два мільйони життів - ООН

Зазначається, що в доповіді ООН визначені три основні причини, що вплинули на більшість стихій: антропогенні викиди парникових газів, недостатнє управління ризиками стихійних лих і недооцінка екологічних загроз під час ухвалення рішень.

«З цієї доповіді ми бачимо, що лиха, які ми спостерігаємо по всьому світу, набагато більш взаємопов'язані, ніж ми можемо собі уявити, і вони також пов'язані з індивідуальною поведінкою людини», - вважає один із авторів доповіді, вчений з Університету ООН Джек Про О'Коннор.

Читайте також: Населення світу перевищить 11 мільярдів до кінця століття - ООН

Як повідомляв Укрінформ, міжнародна група вчених вважає, що зміна клімату до кінця століття викличе в Європі ще більше посух влітку.

Фото ООН/Р. Баджорнас

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-