Молдова вперше закупить газ не у Росії

Молдова вперше закупить газ не у Росії

Укрінформ
Уряд Молдови повідомив про укладання першого контракту між Energocom та польською компанією PGNiG про пробну закупівлю 1 млн кубометрів газу.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на NewsMaker.

"Це перша в історії Молдови закупівля газу з альтернативного джерела", - йдеться у повідомленні.

За даними уряду, Energocom отримав сім заявок на оголошений тендеру щодо купівлі газу. Пробна закупівля має допомогти перевірити можливості Молдови імпортувати газ із альтернативних джерел та збалансувати низький тиск у системі газопостачання.

"В умовах зниження тиску в системі газопостачання закупівля газу з альтернативних джерел дозволяє продовжувати постачати газ споживачам", - підкреслили в уряді, не уточнивши вартість контракту, але зазначивши, що закупівля не позначиться на тарифах на газ для кінцевих споживачів.

Читайте також: Зеркаль про газовий тиск РФ на Молдову: Це перший дзвоник, Україна наступна

Також у кабміні зазначили, що продовжують переговори з Росією та «Газпромом» щодо підписання довгострокової угоди про постачання газу.

Раніше міністр інфраструктури Андрій Спину разом із віцепрем'єром з реінтеграції Владиславом Кульмінським обговорив у Москві постачання газу із заступником керівника адміністрації президента Росії Дмитром Козаком, генеральним директором компанії «Газпром експорт» Оленою Бурмістровою та міністром енергетики Миколою Шульгіновим. Як розповів після приїзду Спину, поки не вдалося домовитися про укладення нового довгострокового контракту з «Газпромом», оскільки російська сторона запросила занадто високу ціну і вимагає в стислі терміни повернути борг, що накопичився.

Пізніше офіційний представник компанії Сергій Купріянов попередив, що «Газпром» зупинить постачання газу до Молдови, якщо країна не повністю виплатить борг і не продовжить контракт з 1 грудня. Як заявив Купріянов, вина за газову кризу, що створилася, «цілком і повністю лежить на владі Молдови», оскільки влада не хоче визнавати борг, що накопичився перед «Газпромом». Йдеться, за словами Купріянова, йдеться про $433 млн, а з урахуванням прострочення платежів — $709 млн.

Як повідомляв Укрінформ, уряд Молдови у п'ятницю, 22 жовтня, схвалив запровадження надзвичайного стану в галузі енергетики через газову кризу на всій території країни на 30 днів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-