У парламенті Польщі вважають, що арешт Саакашвілі ставить під сумнів євроамбіції Грузії

У парламенті Польщі вважають, що арешт Саакашвілі ставить під сумнів євроамбіції Грузії

Укрінформ
Члени Сейму та Сенату Польщі закликали органи ЄС, які опікуються захистом прав людини, звернути увагу на ситуацію із затриманням у Грузії експрезидента Міхеїла Саакашвілі.

Про це йдеться у зверненні представників Сейму та Сенату Польщі до комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович та спецпредставника ЄС з питань прав людини Еймена Гілмора, передає кореспондент Укрінформу.

У відкритому листі польські законодавці висловили глибоке занепокоєння арештом експрезидента Грузії.

“Ми сприймаємо дії грузинської влади - як і значна частина міжнародної спільноти - як політично вмотивовані, що не мають під собою правових підстав”, - ідеться у зверненні.

Польські політики висловили занепокоєння з приводу погіршення стану здоров’я Саакашвілі, який у в’язниці оголосив голодування.

Читайте також: У Саакашвілі захворювання крові, його здоров'я погіршується - особистий лікар

Вони підкреслили, що Саакашвілі розпочав широкі реформи, завдяки яким країна наблизилася до ЄС та НАТО. Водночас вони заявили: “Нинішні дії Тбілісі ставлять під питання можливість реалізації євроатлантичних амбіцій Грузії, адже дотримання норм права, демократії та повної транспарентності юридичних і політичних процесів є ключовою умовою”.

Депутати закликали Міятович та Гілмора проаналізувати ситуацію Саакашвілі з точки зору дотримання прав людини і подбати, щоб грузинська влада забезпечила йому доступ до медичного обслуговування, гарантувала права на побачення, свободу, безпеку, а також чесний судовий процес.

Як повідомляв Укрінформ, 1 жовтня глава уряду Грузії Іраклій Гарібашвілі оголосив про затримання експрезидента Міхеїла Саакашвілі.

Читайте також: МЗС перебуває на постійному зв’язку із Саакашвілі – Кулеба

Саакашвілі оголосив голодування, заявивши, що вважає себе політичним в'язнем.

Міхеїл Саакашвілі очолював Грузію у 2004-2013 роках. Після поразки на виборах 2013 року залишив країну. Проти політика порушили низку кримінальних справ, за деякими з них його було заочно засуджено до ув'язнення.

У 2015 році Саакашвілі було позбавлено грузинського громадянств, і майже шість років він є громадянином України.

Президент Зеленський 7 травня 2020 року призначила Саакашвілі на посаду голови Виконавчого комітету Національної ради реформ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-