Сеул передав Інтерполу ордери на арешт двох іноземців, один з яких – українець

Сеул передав Інтерполу ордери на арешт двох іноземців, один з яких – українець

Укрінформ
Південна Корея заявила у п’ятницю, що звернулася до Інтерполу з проханням допомогти заарештувати двох іноземців, зокрема українця, які, як стверджується, зіграли провідну роль в кібератаках і великомасштабному вимаганні проти південнокорейських та американських компаній.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на АР.

Поліцейське агентство Кореї заявило, що отримало ордери на арешт всередині країни, і попросило Інтерпол видати «червоне повідомлення» для двох підозрюваних, щоб доставити їх до Південної Кореї.

Водночас влада країни не назвала імена або іншу інформацію про двох підозрюваних, окрім того, що один з них є громадянином України.

Як зазначається, підозрюваний українець був серед шести осіб, затриманих українською поліцією в червні, коли влада Південної Кореї та США приєдналися до рейдів по домівках підозрюваних, пов’язаних з синдикатом вимагачів «Clop», у Києві та інших містах.

Поліцейські операції були націлені на кандидатів у партнери російськомовної банди здирників, обвинуваченої в кібератаках на суму в півмільярда доларів в результаті кібератак, які можуть бути зупинені тільки за допомогою програмного ключа, отриманого шляхом оплати злочинцям.

«Найпотужніші банди здирників діють з допуску Кремля, поза досяжністю західних правоохоронних органів. Російська влада їх не переслідує і не екстрадує», — йдеться у повідомленні.

За даними південнокорейської поліції, підозрювані, затримані в Україні в червні, співпрацювали з хакерською організацією і відмивали віртуальну валюту, отриману за допомогою програми-вимагача, та конвертували її в готівку.

Читайте також: Російські хакери викрали секретну інформацію контррозвідки США – Reuters

Раніше у жовтні поліція Південної Кореї вирішила вжити заходів для того, щоб троє із затриманих раніше в Україні і ще одна особа, громадянство якої не розкривається, були звинувачені в порушенні законів Південної Кореї про мережі зв’язку і захисту інформації, вимаганні та приховуванні злочинних доходів.

Тепер Сеул намагається екстрадувати двох підозрюваних, які відіграли провідну роль в кібератаках, сказав Чой Чонсанг, начальник відділу розслідування кіберзлочинів в поліцейському агентстві Кореї.

За його словами, український закон не дозволяє екстрадувати підозрюваних у скоєнні кримінальних злочинів за кордон, а правовий статус і місцезнаходження одного з підозрюваних невідомі.

Зазначається, що від атак програм-вимагачів в 2019 році постраждали три компанії і університет в Південній Кореї. Злочинці вимагали викуп в біткоїнах, еквівалентний $3,8 млн готівкою.

Раніше у заяві української поліції говорилося, що банда також була націлена на університети США, зокрема на Стенфордську медичну школу і Університет Меріленда.

Поліція Південної Кореї заявила, що продовжить розслідування, щоб розібратися з хакерською групою, відповідальною за кібератаки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-