У Білорусі достатньо підстав для мораторію на смертну кару - посол ЄС

У Білорусі достатньо підстав для мораторію на смертну кару - посол ЄС

Укрінформ
Голова представництва Євросоюзу в Білорусі Дірк Шубель виступив зі зверненням до влади країни у Всесвітній день проти смертної кари.

Про це повідомляє DW, передає Укрінформ.

"Ми закликаємо Білорусь рухатися в бік скасування смертної кари. Створення в країні дедалі більшого вакууму в системі правосуддя є достатньою підставою для запровадження мораторію", - заявив дипломат у відеозверненні з нагоди Всесвітнього дня проти смертної кари.

Він нагадав, що Білорусь залишається єдиною країною в Європі, де застосовується смертна кара. За словами Шубеля, білоруська влада "завжди скупо повідомляла про страти, але останнім часом ця процедура стала ще секретнішою - настільки, що часто навіть сім'ям ув'язнених не дозволяється знати, чи були страчені їх родичі, засуджені до смертної кари".

Читайте також: Франція почне кампанію за скасування смертної кари в усьому світі

Світ сформулював десяток вагомих аргументів проти смертної кари, "тому, поряд з тортурами і рабством, її необхідно безповоротно видалити із системи правосуддя всіх суспільств, включаючи, звичайно, Білорусь", підкреслив глава представництва ЄС у Мінську.

Як повідомлялося, Олександр Лукашенко припустив можливість винесення на референдум питання про збереження в Білорусі смертної кари.

Нагадаємо, законодавство Білорусі передбачає смертну кару за особливо тяжкі злочини, в тому числі ненасильницькі. Перший смертний вирок цього року в країні винесли вже 15 січня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-