Косово та Сербія домовилися про деескалацію ситуації на кордоні

Косово та Сербія домовилися про деескалацію ситуації на кордоні

Документ
Укрінформ
Влада Косово та представники уряду Сербії домовилися про деескалацію на кордоні в регіоні Північного Косова. Угоди досягли за міжнародного посередництва.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Твіттері спецпредставник ЄС у Західних Балканах Мирослав Лайчак.

"Є угода! Після двох днів інтенсивних перемовин ми досягли угоди про деескалацію та подальші дії", - написав посадовець.

Читайте також: НАТО посилило патрулювання на кордоні Косова й Сербії через ескалацію

Угода передбачає, що Пріштіна відведе свої сили від кордону з Сербією, їх місце займуть сили країн НАТО. Згідно з текстом угоди, сили НАТО (KFOR) зайдуть на КПП "Ярине" та "Брняк" на кордоні з Сербією замість косовської поліції 2 жовтня.

Також ЄС, Сербія та Косово створять робочу групу задля вирішення проблеми автомобільних номерів мешканців півночі Косово, регіону населеного переважно сербами.

Читайте також: Євросоюз більше не дає гарантій інтеграції Західним Балканам - ЗМІ

Дійшли компромісного рішення офіційні перемовники від Приштини й Белграду, за посередництва Спеціального представника ЄС із двостороннього діалогу між сторонами Мирослава Лайчака. Така інформація оприлюднена на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Для деескалації напруги сторони погодилися відвести підрозділи спеціальної поліції від спільних пропускних пунктів Jarinje/Jarinjë та Brnjak/Bërnjakë, та прибрати загородження 2 жовтня 2021 року, починаючи з 8.00 ранку і закінчуючи не пізніше 16.00 цього дня. Сили KFOR будуть розгорнуті на цих пропускних пунктах до початку одночасного відведення, та залишатимуться там протягом близько двох тижнів, щоб підтримувати безпеку та гарантувати свободу руху», - йдеться у повідомленні.

Оскільки конфлікт виник внаслідок взаємного недопущення на територію Сербії і Косова автомобілів із місцевою реєстрацією, сторони погодилися для зниження напруги та в якості тимчасового рішення взаємно використовувати систему маркування автомобілів за допомогою спеціальних стікерів. Водночас, за посередництва ЄС, сторони створили спільну робочу групу для пошуку постійного та стійкого рішення цієї проблеми, та оформлення автомобільних номерів на основі стандартів та практик Євросоюзу. Перша зустріч такої робочої групи має відбутися 21 жовтня поточного року в Брюсселі.

Читайте також: Сербія привела своє військо в бойову готовність через загострення на півночі Косова

«ЄС вітає результати сьогоднішнього обговорення та закликає сторони конструктивно долучитися до діалогу з метою досягнення швидкого прогресу у широкій нормалізації відносин між ними», - йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, напередодні етнічні серби у Косово, обурені новим рішенням влади Косово щодо зняття сербських номерних знаків з автотранспорту, що прямує з Сербії, заблокували кордон між Косово та Сербією вантажівками.

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден закликав Сербію та Косово до нормалізації відносин та остаточного взаємного визнання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-