У Мінфіні Німеччини запевнили, що взимку в країні не буде дефіциту газу

У Мінфіні Німеччини запевнили, що взимку в країні не буде дефіциту газу

Укрінформ
У Німеччині уважно спостерігають за розвитком подій на ринку газу та підвищенням цін на блакитне паливо, але запевняють, що в країні його вистачить на зимовий період.

Про це сказала на брифінгу офіційна представниця Міністерства економіки ФРН Беате Барон, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Спостерігається суттєве підвищення цін на газ, що має цілий букет причин», - заявила речниця. При цьому вона ухилилася від відповіді на запитання, чи пов’язують у Берліні стрибок цін на газ зі намаганням Москви прискорити сертифікацію добудованого російсько-німецького газогону «Північний потік-2».

Барон зауважила, що запасів газу в ФРН вистачає, усі потреби будуть забезпечені.

Читайте також: Кліматичні активісти протестували у сотнях міст Німеччини

За її словами, газові сховища Німеччини, найбільші в Європі та четверті у світі (загальною місткістю 24,6 млрд кубометрів) нині заповнені на 64,7%, що є досить високим показником, хоча й меншим, ніж торік; він приблизно дорівнює показникові 2015 року.

За даними Мінекономіки ФРН, «всі контракти повністю виконуються, в тому числі з боку Росії».

Читайте також: У ГТС України заявляють: Росія взимку може вдатися до «гібридного» постачання газу

Речниця також підкреслила, що «федеральний уряд не закуповує газ і не укладає контрактів з приватними фірмами» (такими як Газпром), це є справою комерційних структур.

Як повідомлялося, з літа ціни на газ у Європі підвищилися в середньому втричі, для певних країн біржова ціна блакитного палива у вересні перевищила 1000 дол. за 1 тис. кубометрів. Це призвело до зростання інфляції у багатьох країнах і викликало побоювання стосовно забезпечення газом упродовж опалювального сезону.

Читайте також: Вітренко пояснив, як можна уникнути дефіциту газу в Європі

Противники газопроводу "Північний потік-2" в обхід України вбачають у зростанні газових цін маніпулювання з боку Кремля, який тисне на ЄС, намагаючись прискорити процес сертифікації газогону, яка зараз перебуває на розгляді німецького регулятора - Федерального агентства з мереж.

Європейська комісія здійснює моніторинг ситуації з різким зростанням цін на газ останнім часом, розглядає це як комплексну проблему та готує пропозиції для її вирішення, зокрема, у контексті майбутньої сертифікації газопроводу "Північний потік-2".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-