У ГТС України заявляють: Росія взимку може вдатися до «гібридного» постачання газу

У ГТС України заявляють: Росія взимку може вдатися до «гібридного» постачання газу

Укрінформ
У той час як Україна докладає всіх зусиль для гарантування безперебійних поставок газу в Європу, російська сторона може вдатися до «гібридного» сценарію, щоби підірвати надійність роботи української ГТС.

Про це заявив у п’ятницю на конференції в Atlantic Council генеральний директор ТОВ «Оператор ГТС України» Сергій Макогон, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми інвестуємо багато в нашу інфраструктуру, для того щоби підвищити її надійність та забезпечити її готовність до наступного зимового періоду», - зауважив посадовець.

За його словами, Україна використовує можливості газотранспортної системи, щоби створити запаси газу на зимовий період. Лише для власних потреб вона планує запасти 19 мільярдів кубометрів газу до початку опалювального сезону.

Читайте також: Україна може транспортувати вдвічі більше газу, ніж російські «потоки» разом – Макогон

«Але, звісно, ми також розглядаємо певний «гібридний» сценарій, який потенційно може виникнути цієї зими», - зауважив Макогон.

Він пояснив, що Україна і Росія мають контракт за принципом «качай або плати». Тобто російська сторона має наповнювати гахопровід домовленими обсягами газу або платити гроші за недопостачання.

«Однак ми більше зацікавлені в частині «качай» цієї угоди, тому що нам потрібно, щоби газ ішов», - сказав Макогон, наголосивши, що транзитна труба має бути завжди заповненою.

Читайте також: Успішний досвід Польщі на газовому ринку відкриває нові можливості для України - ОГТСУ

Враховуючі ціни на паливо, Газпром за елементарними підрахунками зараз може мати прибуток на рівні $20 мільярдів. Якщо ж РФ не заповнить українську ГТС, вона муситиме заплатити лише $1 мільярд, що порівняно із загальним газовим прибутком є невеликою сумою, зазначив Макогон.

«Утім, ми сподіваємося, що вони (російська сторона – ред.) все ж транспортуватимуть газ», - зауважив керівник ОГТСУ.

Читайте також: Газпром знову не забронював додаткових транзитних потужностей – оператор ГТС

Як повідомляв Укрінформ, упродовж останнього місяця ціна на газ на енергетичних ринках ЄС послідовно зростала та майже досягнула психологічної позначки у $1000 за 1000 кубометрів. Це відбувається на тлі розгляду питання про сертифікацію газопроводу Nord Stream-2, побудованого в обхід України, а також відмови Газпрому прокачувати додаткові обсяги газу до країн Євросоюзу. В результаті обсяги резервів газу у європейських газосховищах наразі становлять не більше ніж 71% від необхідного для безпечного проходження зимового періоду, в той час як у попередні роки у цю пору такий показник сягав близько 96%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-