Оборонний союз США, Британії та Австралії став неприємною несподіванкою для ЄС – Боррель

Оборонний союз США, Британії та Австралії став неприємною несподіванкою для ЄС – Боррель

Укрінформ
Оборонний союз (AUKUS), про створення якого оголосили США, Британія та Австралія став несподіванкою для Євросоюзу, при цьому відсутність будь-яких попередніх консультацій з європейськими партнерами викликає велике розчарування серед країн ЄС.

Як передає Укрінформ, про це за підсумками неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС у Нью-Йорку заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель. Текст його заяви оприлюднений на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Міністри обговорили… альянс між Сполученими Штатами, Великою Британією і Австралією. Оборонний альянс між цими трьома країнами був оголошений минулого тижня, в той самий день, за збігом, коли ми презентували нашу Індо-Тихоокеанську стратегію. Зрозуміло, ми були дуже здивовані цим оголошенням, яке з’явилося водночас із несподіваним скасуванням контракту на постачання підводних човнів між урядами Франції і Австралії. Міністри обговорили це сьогодні, і оцінили як велике розчарування. Це оголошення йде всупереч заклику до глибшої співпраці між Європейським Союзом і Індо-Тихоокеанським регіоном», - заявив високий представник ЄС.

Він зауважив, що перед неформальною зустріччю європейських міністрів мав переговори із колегою з Австралії, міністром закордонних справ Меріс Енн Пейн, зустріч з якою була запланована задовго до оголошення про скасування контракту між Австралією і Францією.

«Я запитав про причини відсутності попередніх консультацій по AUKUS та висловив жаль, що цей альянс виключає європейських партнерів, які мають потужну присутність у Тихоокеанському регіоні, наприклад, як у випадку із Францією. Я наголосив на тому факті, що поточні виклики для стабільності регіону вимагають більше співробітництва та координації між партнерами із схожими переконаннями. Зрозуміло, що Австралія, Велика Британія та Сполучені Штати є такими партнерами для Європейського Союзу», - наголосив Жозеп Боррель.

Він підкреслив, що ситуація в регіоні вимагає від всіх партнерів більше співробітництва і координації, але менше фрагментації зусиль. Саме це є необхідним для забезпечення стабільної та мирної обстановки у Індо-Тихоокеанському регіоні. Виходячи з цього, за словами високого представника, ЄС продовжить імплементацію власної Індо-Тихоокеанської стратегії.

Читайте також: США не відмовляться від угоди з Австралією, що зіпсувала відносини з Францією – Білий дім

Як повідомляв Укрінформ, США, Велика Британія та Австралія минулого тижня підписали пакт AUKUS про безпеку в Індо-Тихоокеанському регіоні, що вважається спробою протистояти Китаю. Це дасть змогу Австралії побудувати атомні підводні човни з використанням технологій, наданих США.

У результаті Австралія розірвала вже підписаний із Францією контракт про постачання їй 12 підводних човнів на суму майже 56 млрд євро. У Парижі назвали рішення союзників «ударом у спину» та пригрозили накласти вето та заблокувати угоду Євросоюзу про вільну торгівлю з Австралією.

Фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-