Франція погрожує заблокувати торговельну угоду ЄС з Австралією

Франція погрожує заблокувати торговельну угоду ЄС з Австралією

Укрінформ
Франція пригрозила накласти вето та заблокувати угоду Євросоюзу про вільну торгівлю з Австралією через скасування угоди про підводні човни на суму 50 мільярдів євро на тлі підписання пакту про створення оборонного альянсу AUKUS між США, Британією і Австралією.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Times.

Як зазначається, французький міністр у справах Європи Клеман Бон заявив, що Париж заблокує подальший прогрес в торгових переговорах, які, як очікується, завершаться запланованим 12-м раундом у Брюсселі наступного місяця.

«Стримати своє слово - це умова довіри між демократіями та союзниками. Тому немислимо просуватися вперед в торгових переговорах, як ніби нічого не сталося з країною, якій ми більше не довіряємо», - заявив Бон.

Переговори щодо угоди про зону вільної торгівлі між Європейським Союзом та Австралією були розпочаті у червні 2018 року, і досі було проведено 11 раундів переговорів, які охоплювали такі сфери, як усунення бар’єрів на експорт та права інтелектуальної власності.

Читайте також: США не відмовляться від угоди з Австралією, що зіпсувала відносини з Францією – Білий дім

Для домовленості про торговельну угоду необхідна згода всіх країн ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, США, Велика Британія та Австралія підписали пакт AUKUS про безпеку в Індо-Тихоокеанському регіоні, що вважається спробою протистояти Китаю. Це дасть змогу Австралії побудувати атомні підводні човни з використанням технологій, наданих США.

У результаті Австралія розірвала вже підписаний із Францією контракт про постачання їй 12 підводних човнів на суму майже 56 млрд євро. У Парижі назвали рішення союзників "ударом у спину".

Франція відкликала для консультацій своїх послів із Вашингтона та Канберри через зрив багатомільярдного контракту на постачання підводних човнів Австралії.

Фото: MAXPPP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-