США не відмовляться від угоди з Австралією, що зіпсувала відносини з Францією – Білий дім

США не відмовляться від угоди з Австралією, що зіпсувала відносини з Францією – Білий дім

Укрінформ
Президент США Джо Байден обговорить із французьким лідером Еммануелєм Макроном нинішній стан двосторонніх відносин, а також розвиток партнерства, однак США не мають наміру відмовлятися від оборонної угоди з Австралією.

Так прокоментувала в понеділок позицію американської сторони перед запланованою розмовою лідерів США і Франції речниця Білого дому Джен Псакі, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Насамперед, про це (заплановані телефонні переговори Байдена й Макрона – ред.) вже йшлося в деяких повідомленнях, тож дозвольте мені просто підтвердити це – президент (Байден – ред.) матиме телефонну розмову», - зауважила Псакі.

Читайте також: Глава МЗС Франції звинуватив Австралію і США у брехні та лукавстві

Вона зазначила, що наразі сторони узгоджують графік, коли буде зроблений телефонний дзвінок, однак він обов’язково відбудеться «впродовж наступних днів».

«Я очікую, що президент (Байден – ред.) під час цієї розмови підтвердить нашу відданість взаємодії з одним із наших найстаріших і найближчих партнерів у відповіді на велику кількість викликів, які постали перед глобальною спільнотою», - зауважила речниця Білого дому.

Вона також зазначила, що президент США обговорить останній розвиток подій, а також спільні зусилля в широкому контексті, зокрема, щодо ситуації в Індо-Тихоокеанському регіоні, а також щодо відповіді на глобальні виклики й проблеми.

Читайте також: Франція скасувала саміт міністрів оборони з Британією

Псакі нагадала, що президент США минулого тижня визнав суттєву роль Франції в Індо-Тихоокеанському регіоні та назвав її ключовим союзником у процесі зміцнення безпеки. «Але найголовніше, ми й надалі сподіваємося на наш тісний союз із Францією – одним із найпотужніших партнерських відносин – у процесі розв’язання проблем у всьому світі»,- підкреслила Псакі.

У відповідь на уточнювальне запитання, чи розглядають США плани відмовитися від оборонної угоди з Австралією, Псакі відповіла негативно.

Читайте також: Австралія відреагувала на відкликання посла Франції після зриву оборонної угоди

Як повідомляв Укрінформ, Франція дуже гостро відреагувала на відмову Австралії від багатомільярдного контракту щодо побудови 12 дизельних підводних човнів. Канберра прийняла пропозицію США, які пообіцяли надати атомні субмарини в межах більш масштабної угоди про створення оборонного альянсу AUKUS між США, Британією і Францією на противагу експансії Китаю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-