Камертон Європарламенту, несподіваний AUKUS та гібридна Дума

Камертон Європарламенту, несподіваний AUKUS та гібридна Дума

Три події світу
Укрінформ
Європейський Парламент назвав режим Путіна найбільшою загрозою для Європи

Сполучені Штати, Велика Британія та Австралія створили новий оборонний союз, що викликало обурення Франції. Кремль провів чергові вибори до Держдуми, суттєво збільшивши компонент гібридності.

Європарламент ухвалив понад двома третинами голосів жорстку резолюцію стосовно відносин з Росією, згадавши і про порушення Кремлем територіальної цілісності України, Молдови та Грузії, і про NordStream2, який не повинен почати свою роботу, на думку європарламентаріїв. Звернули увагу у Брюсселі і на розмах російської пропаганди та дезінформації, закликавши відмовитися від принципу business as usual у відносинах з Кремлем. Щоправда, динаміка зростання цін на газ у Європі примушує ставити під сумнів готовність багатьох країн ЄС дослухатися до рекомендацій Європарламенту не лише у частині відключення Росії від міжнародної системи платежів SWIFT.

Фото: EPA/Vostock-photo
Фото: EPA/Vostock-photo

Про створення нового оборонного союзу 15 вересня оголосили США, Австралія та Велика Британія. Вони наголошують на оборонному характері AUKUS, а сам формат співпраці засвідчує, що вістря його активності буде спрямоване проти Китаю. Нове об’єднання можна назвати логічним продовженням Тихоокеанського пакту безпеки (АНЗЮС), створеного 70 років тому. Цього разу – за участі Британії, яка впевнено посідає чільні позиції у когорті союзників Штатів. Проте новим підходом Джозефа Байдена у пошуку союзників обурилися у Парижі, адже Австралія відмовилася від багатьомільярдного контракту на побудову Францією дюжини підводних човнів. На президентів США та Франції очікує спроба порозумітися під час телефонної розмови, тим часом черговою кризою у євроатлантичних відносинах спробує скористатися Росія.

Вибори до нижньої палати російського парламенту цієї осені набули ще більшої гібридності. Мова не лише про розтягнуте на три дні голосування з цілком передбачуваними результатами, але і примусовому залученні мешканців окупованих українських територій. Повномасштабну кампанію російські партії вели у окупованому українському Криму, який Кремль називає частиною Росії, у ОРДЛО режим найбільшого сприяння отримала партія влади. Жителі так званих ДНР та ЛНР змогли голосувати дистанційно або приїжджали на територію Ростовської області, адже відкривати дільниці на Донбасі Кремль не ризикнув. Збереження домінування у новому скликанні Держдуми «Єдиної Росії» не стало сенсацією виборчої кампанії, куди цікавіше показова відстороненість Путіна, який пішов на самоізоляцію за кілька днів до виборів.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-