Рада Європи закликала Росію звільнити Навального

Рада Європи закликала Росію звільнити Навального

Укрінформ
Рада Європи закликала Росію звільнити опозиціонера Олексія Навального і виплатити потерпілим компенсації, призначені Європейським судом з прав людини (ЄСПЛ), зокрема нафтовому концерну ЮКОС.

Як передає Укрінформ, відповідні постанови було прийнято на щоквартальному засіданні Комітету міністрів Ради Європи з нагляду за виконанням постанов і рішень ЄСПЛ, що проходило з 14 до 16 вересня, повідомляє DW.

Загалом комітет розглянув шість справ, що стосуються Росії. Серед них - "Навальний і Офіцеров проти РФ" (про "справу Кіровлісу") і "Навальний проти РФ" (про "справу Ів Роше"). За підсумками розгляду цих двох справ ЄСПЛ постановив, що заявників засудили в Росії "за дії, які не відрізняються від звичайної комерційної діяльності", на підставі "свавільних" і "явно необгрунтованих" судових рішень.

Комітет міністрів РЄ знову настійно закликав владу Росії звільнити Навального, скасувати обвинувальні вироки за обома справами і виплатити заявникам компенсації. Наглядовий орган висловив глибокий жаль у зв'язку із затримкою відповідей на його запити до влади РФ та запропонував своєму генеральному секретарю направити листа міністру закордонних справ Росії з висловленням глибокого занепокоєння через утримання в колонії Олексія Навального.

Читайте також: Навальний віддав премію Нємцова сім'ям політв'язнів

Як відомо, в лютому 2021 року суд замінив Олексію Навальному умовний строк на реальний у справі "Ів Роше". З урахуванням часу, проведеного в СІЗО та під домашнім арештом, Навальний має провести в колонії два з половиною роки.

Росія є членом Ради Європи і ратифікувала Європейську конвенцію з прав людини, взявши на себе зобов'язання виконувати рішення ЄСПЛ. Однак у грудні 2020 року в Росії було закріплено пріоритет Конституції РФ над міжнародним правом. Крім того, в законі "Про міжнародні договори РФ" йдеться, що питання про можливість виконання рішень міжнародних судів, якщо вони "суперечать основам публічного правопорядку РФ" тепер вирішує Конституційний суд РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-