ООН закликала талібів дотримуватися прав людини та дозволити дівчаткам ходити в школи

ООН закликала талібів дотримуватися прав людини та дозволити дівчаткам ходити в школи

Укрінформ
ЮНЕСКО закликала "Талібан" забезпечити в Афганістані дотримання права на освіту для дівчаток і дозволити вчителям-жінкам повернутися в школи.

Про це заявила генеральний директор Організації ООН з освіти та культури (ЮНЕСКО) Одре Азула, висловлюючи глибоке занепокоєння у зв'язку з рішенням захопили владу в Афганістані талібів поступово відкрити середні школи тільки для хлопчиків і їх вчителів-чоловіків, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу ЮНЕСКО.

"У цей критичний час необхідно забезпечити дотримання права на освіту для всіх учнів, особливо дівчаток. Не менш важливо, щоб всім вчителям-жінкам було дозволено повернутися в школу для викладання, забезпечуючи безпечну і інклюзивну середу навчання для дітей в Афганістані", - йдеться в заяві.

Читайте также: Талибы заявили, что занятия в афганских школах возобновятся только для мальчиков

Якщо заборона, про яку таліби оголосили напередодні, буде збережена, це стане серйозним порушенням основоположного права дівчаток і жінок на освіту, а також поставить під сумнів прогрес, досягнутий на всіх рівнях системи освіти Афганістану, відзначили в ЮНЕСКО.

За даними організації, рівень грамотності серед жінок майже подвоївся з 17 до 30 відсотків. Особливо помітний прогрес був досягнутий в області охоплення дівчаток шкільною освітою: число дівчаток, які відвідують початкову школу, зросло майже з нуля у 2001 році до 2,5 млн у 2018-му. У 2021 році 4 з 10 учнів початкових шкіл були дівчатками. Кількість дівчат, які отримують вищу освіту, збільшилася приблизно з 5000 у 2001 році до приблизно 90 000 на 2018 році. Частка вчителів-жінок збільшилася з 27 відсотків у 2007 році до 36 відсотків у 2018 році.

Читайте також: Таліби замінили міністерство у справах жінок на відомство з моралі

Як раніше повідомляло агентство, радикальний ісламістський рух "Талібан", який захопив владу в Афганістані, напередодні виключив дівчаток з системи середньої шкільної освіти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-