Таліби дозволять афганським жінкам вчитися в університетах, але з обмеженнями

Таліби дозволять афганським жінкам вчитися в університетах, але з обмеженнями

Укрінформ
Жінкам в Афганістані буде дозволено навчатися в університетах, але гендерна сегрегація (обмеження контактів з представниками протилежної статі) та ісламський дрес-код будуть обов'язковими.

Як передає Укрінформ з посиланням на Reuters, про це заявив новий міністр вищої освіти Талібану Абдул Баки Хаккані.

За словами міністра, уряд Талібану, призначений минулого тижня, «почне будувати країну на тому, що існує сьогодні», і не хоче відкочувати порядки на 20 років назад, коли рух востаннє перебував при владі.

Читайте також: Євросоюз озвучив умови для «співпраці» з Талібаном

Хаккані сказав, що студентки навчатимуться у жінок-викладачів всюди, де це можливо, а класи будуть залишатися розділеними відповідно до тлумачення руху ісламського шаріату.

«Слава Аллаху, у нас багато жінок-вчителів. Ми не зіткнемося з будь-якими проблемами. Ми докладемо всіх зусиль, щоб знайти та надати вчителів-жінок для студенток», - сказав він на пресконференції в Кабулі.

Хаккані також сказав, що релігійне носіння хіджабу буде обов'язковим для всіх студенток, але не уточнив, означає це носіння головних хусток чи обов'язкове закриття обличчя.

Читайте також: США чекають від «Талібану» виконання взятих зобов'язань – Блінкен

Проблема освіти жінок була одним з центральних питань, що стоять перед талібами, які прагнуть переконати світ у тому, що вони змінилися після жорсткого фундаменталістського правління, яке вони встановили в 1990-х роках. Тоді жінкам значною мірою заборонили вчитися або працювати поза домом.

Чиновники Талібану заявили, що жінки зможуть вчитися і працювати відповідно до законів шаріату і місцевих культурних традицій, але будуть змушені дотримуватися суворих правил дрес-коду.

Читайте також: Генсек ООН закликав до діалогу з талібами і не виключив візиту в Афганістан

Як повідомлялося 15 серпня вранці таліби оточили Кабул і почали без бою заходити в столицю Афганістану. «Талібан» заявив, що контролює всю територію країни.

19 серпня нова влада проголосила створення Ісламського емірату Афганістан.

Фото: EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-