Неандертальці використовували складні прийоми виготовлення інструментів

Неандертальці використовували складні прийоми виготовлення інструментів

Дослідження
Укрінформ
Неандертальці, що мешкали в гірському масиві Швабська Юра більше 45 тисяч років тому, використовували складні прийоми та багато різних стратегій для виробництва кам’яних знарядь праці.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє портал Phys.org.

Так, у місцевості Гейденшміде німецькі вчені з Тюбінгенського університету виявили багато кам’яних знарядь праці та побічних продуктів процесу виготовлення інструментів із доби неандертальців.

Варто зауважити, що археологічна локація Гейденшміде на півдні Німеччини була відкрита та розкопана ще в 1928 році археологом-аматором Германом Моном, який визнав його важливим місцем для обробки каменю і кісток першими людьми.

Читайте також: В іспанській печері знайшли малюнки неандертальців, яким понад 60 тисяч років

«Наше дослідження є першим докладним дослідженням із 1931 року, в якому розглядаються численні знахідки з цієї локації і проводиться їх більш детальна класифікація», — зазначив доктор Бенджамін Шюрх з Інституту наукової археології Університету Тюбінгена.

За його словами, кістяні та кам’яні знаряддя датуються середнім палеолітом, їм від 50 до 42 тисяч років.

Палеолітичне кам’яне ядро з Гейденшміде, фото: Universitaet Tübingen
Палеолітичне кам’яне ядро з Гейденшміде, фото: Universitaet Tübingen

Неандертальці використовували камінь для виготовлення лез, скребків і однолезових ручних сокир, так званих Keilmesser, для обробки шкіри та створення наконечників мисливських списів.

Читайте також: В Ізраїлі знайшли рештки первісної людини, яка жила понад 100 тисяч років тому

«Це перше подібний свідчення зі Швабської Юри. Хто б не працював з сировиною, він з самого початку розумів, що частини каменю можна обробляти за допомогою іншої техніки. Це вимагає сильної тривимірної візуалізації, творчості та гнучкого планування», — підкреслили німецькі археологи.

Дослідницька група визначила, що перші люди, які обробляли каміння з Гейденшміде, мали загальну чудову робочу пам’ять. І ці нові результати дослідження підтвердили інші дослідження, згідно з якими неандертальці володіли великою розумовою гнучкістю та пристосованістю у поєднанні з спритністю рук.

Фото: Charles R Knight/Wikimedia

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-