Доповідачка ООН назвала репресії в Білорусі гіршими за катастрофічні

Доповідачка ООН назвала репресії в Білорусі гіршими за катастрофічні

Укрінформ
Спеціальна доповідачка ООН Анаїс Марін заявила про жахливі репресії в Білорусі проти правозахисних груп, що перешкоджає міжнародному моніторингу порушень там.

Про це передає Укрінформ із посиланням на "Радіо Свобода".

Під час відеоконференції, на якій вона обговорювала переслідування режимом Олександра Лукашенка правозахисної групи «Весна», Марін заявила, що оскільки її не пускають до Білорусі, саме волонтери «Весни» мають «вирішальне значення» для її роботи.

«Жахливі репресії, які зараз спрямовані на «Весну», мають прямий негативний вплив на нашу здатність у Женеві відстежувати заяви про порушення прав людини, збирати свідчення і належним чином повідомляти про репресії, і це, ймовірно, не випадково», – сказала Марін.

Читайте також: Німеччина засудила вироки білоруським опозиціонерам Колесниковій і Знаку

Щонайменше 10 людей, включаючи лідера «Весни», були затримані під час рейдів силовиків в офісах і будинках адвокатів та активістів у середині липня.

«Весна» відігравала вирішальне значення для багатьох міжнародних ЗМІ у відстеженні переслідувань, відколи в Білорусі після торішніх серпневих виборів президента спалахнули протести, які супроводжувалися масовими арештами десятків тисяч людей, закриттям ЗМІ й іншими репресіями.

Читайте також: Вироки Колесніковій і Знаку: ЄС може посилити санкції проти режиму в Білорусі

За словами Марін, затримання керівництва «Весни» було «вибірковим» і «політично мотивованим». Вона закликала не піддавати їх жорстокому поводженню під час тримання під вартою.

«Минулого року я оцінила ситуацію в Білорусі як катастрофічну. Мені зараз бракує слів, щоб висловити своє тлумачення ситуації. Я не могла уявити, що це може бути набагато гірше», – наголосила доповідачка.

Читайте також: У Чехії можуть відкрити офіс білоруської опозиції – Тихановська

Як повідомлялося, 9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися президентські вибори, за результатами яких Олександр Лукашенко був оголошений переможцем. Після цього в країні почалися масові протести проти фальсифікації результатів виборів.

Більшість демократичних країн світу, в тому числі Україна, не визнають легітимність диктаторського режиму.

Читайте також: У ПАРЄ вимагають негайно звільнити Колесникову та Знака

Владні структури Білорусі жорстоко придушують виступи народу і протести, застосовують репресії та тортури проти представників опозиції та громадян країни. Євросоюз застосував особисті й секторальні санкції проти режиму Лукашенка у зв'язку з масовими і кричущими порушеннями прав людини в Білорусі.

Загалом ЄС запровадив 3 пакети санкцій проти режиму Лукашенка.

 Фото: TUT.BY

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-