Вироки Колесніковій і Знаку: ЄС може посилити санкції проти режиму в Білорусі

Вироки Колесніковій і Знаку: ЄС може посилити санкції проти режиму в Білорусі

Оновлено
Укрінформ
Євросоюз може розглянути застосування додаткових санкцій проти режиму Лукашенка після судового засідання у Мінську, в ході якого білоруські опозиціонери Марія Колеснікова та Максим Знак були безпідставно та з порушенням всіх фундаментальних прав засуджені до тривалих термінів ув’язнення.

Про це у понеділок у Брюсселі під час брифінгу для преси заявив речник ЄС Пітер Стано, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«ЄС був присутній під час суду, ми мали дипломата, який був там присутній. Невдовзі ми оприлюднимо заяву з цього приводу… Ми вже мали декілька раундів санкцій, що були застосовані з різних причин - за шахрайство під час виборів у серпні минулого року, за триваючі репресії та порушення прав людини, включаючи економічні та фінансові санкції, які вже застосовані. ЄС готовий здійснити подальші заходи, якщо буде згода на це з боку всіх 27 країн-членів, що час прийшов збільшити тиск та реагувати шляхом нових санкцій», - сказав Стано.

Читайте також: Тихановська вважає перші санкції ЄС проти режиму Лукашенка недостатньо дієвими

Після рішення суду а Мінську, яким білоруських опозиціонерів Марію Колеснікову та Максима Знака засуджено, відповідно, до 11 та 10 років ув’язнення, Євросоюз рішуче засудив порушення режимом Лукашенка фундаментальних прав людини та закликав негайно звільнити обох засуджених, а також ще більш ніж 650 політичних в’язнів, що перебувають у білоруських тюрмах.

«У серпні 2020 року Марія Колеснікова, разом із пані Тихановською та пані Цепкало, стали символом руху за демократичну Білорусь. Під час суду за зачиненими дверима їй разом із видатним адвокатом, паном Знаком, були висунуті безпідставні звинувачення у «спробі захопити державну владу неконституційним шляхом», у «закликах до дій з метою зашкодити національним інтересам Білорусі через використання медіа і Інтернету», а також в «організації та керівництві екстремістським угрупованням», - йдеться у заяві речника ЄС, що оприлюднена в понеділок на сайті Європейської служби зовнішніх дій.  

Читайте також: Режим Лукашенка цинічно використав мігрантів для тиску на ЄС - Боррель

«ЄС висловлює жаль з приводу постійної та відвертої неповаги режиму Мінська до прав людини та фундаментальних свобод народу Білорусі. ЄС повторює свою вимогу негайно та безумовно звільнити всіх політичних в’язнів у Білорусі (кількість яких нині перевищує 650 осіб), включаючи пані Корлеснікову та пана Знака, а також журналістів та всіх людей, що опинилися за ґратами за реалізацію власних прав», - зауважив речник ЄС.

Як наголошується у заяві, Білорусь має виконувати власні міжнародні зобов’язання в рамках ООН та ОБСЄ. ЄС буде продовжувати зусилля, щоб притягнути білоруську владу до відповідальності за жорстокі репресії.

Пітер Стано також нагадав, що минулої п’ятниці за підсумками неформальної зустрічі Ради міністрів ЄС високий представник ЄС Жозеп Боррель наголосив, що Євросоюз продовжує моніторинг ситуації в Білорусі по багатьох напрямках. За словами речника, це спостереження стосується й суду, який був абсолютно безпідставним та здійснювався з всіх фундаментальних прав та свобод білоруських громадян, як і триваючих спроб режиму використати мігрантів для здійснення тиску на ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, суд у Мінську оголосив вирок білоруським опозиціонерам Марії Колесниковій і Максиму Знаку. Колесниковій присудили 11 років колонії загального режиму, Знаку - 10 років колонії посиленого режиму. За повідомленнями правозахисників, це судове засідання проходило у закритому режимі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-